Futni: az életért

Félmaraton. Budapest Maraton. Esti körök a Margitszigeten. „Három óra alatt futottam.” „Váltót futottam.” „A héten háromszor is futottam.” Ilyen és ehhez hasonló mondatoktól zeng a ház, mióta a közvetlen környezetemben futóláz tört ki. Megkérdeztem, mi ez az egész. Érdekes motivációkra találtam…

Futni: az életért
2012.10.26. 17:00

Sétával indult, hosszú léptekkel folytatódott. Családi tragédiák, 124 kiló és egy döntés: hogy mindent megváltoztat. Moós Gergely, a Dagadt Köcsög blog szerzője, a DK Team csapat vezetője, aki elindította a Mindenfutás Egyeteme című előadássorozatot. Moós Gergely, aki egyszer úgy döntött, hogy elkezd futni. Kezdetben azért, hogy egészséges maradjon…

Ki az a Moós Gergely? Milyen volt 2010-ben és milyen most?

2010-ben már úton voltam. Éppen hogy elindultam ezen az úton, de már gyalogoltam. Elkezdtem komolyan venni az egészségemet fenyegető túlsúlyt, és úgy döntöttem, hogy futni fogok. 2010 januárjától körülbelül 380 kilométert gyalogoltam, amíg elértem arra a szintre, hogy már kocogni tudtam. Azóta nincs megállás. Most egy egészséges, fitt, boldog ember vagyok, mögöttem a berlini maratonnal.

Hogy kezdődött a margitszigeti pálya/futásod? Mi adott lendületet az elején?

A Margitszigetre tavaly nyáron merészkedtem le először. Másfél évvel a 2010. januári életmódváltásom után már érdekelt a Margitszigeti Futóklub edzőinek szakvéleménye arról, hogy hogyan futok, hogyan tudnék fejlődni, hiszen másfél évig csak egyedül, jórészt sötétben, éjszaka futottam. Akkor még szégyelltem, hogy kövér vagyok.

Hol tartasz most?

30 kilóval könnyebb vagyok, de már régen nem a kilókkal harcolok. Amióta tavaly tavasszal elindultam az első futóversenyemen, már csak a futás és a futásban elérhető és megjavítható eredményeim motiválnak. Idén futottam az első maratonomat 4 óra 24 perc alatt, de jövőre is szeretnék egy vagy két maratonon indulni és folyamatosan javítani az időeredményemen.

Miért a futás? Próbálkoztál más sporttal is?

Kerékpároztam, de nem tudtam annyi időt szánni rá, hogy fogyjak vele. A munkahelyemre jártam kerékpárral egy évig, de annyira könnyű pihenni közben, hogy nem jelent akkora megterhelést a szervezetemnek, mint a futás.

Mi ez a DK rövidítés a pólótokon?

DK a Dagadt Köcsög, a blogos nevem rövidítése. Sokan így ismernek. A dagadtkocsog.hu blogot akkor indítottam, amikor megéreztem a futóversenyek emocionális erejét, ami bárkinek elég motivációt adhat ahhoz, hogy változtasson az életmódján. Azt gondoltam, hogy posztolom azt az utat, amit végigjárok, hogy más is követni tudjon. Ez így is lett, rengetegen léptek utána a futás útjára, és rengeteg sikertörténet van már. A blog arról is szól, hogy nem vagyok különleges, ezt bárki utánam tudja csinálni.

Akkor, ahogyan korábban eltervezted: a szeptember Berlinről szólt.

Igen és arról, hogy a korábbi életemből végleg ki tudtam lépni és át tudtam lépni egy sikeres, vidám, fitt sportember életébe. A futás természetesen a privát életemben is rengeteg dologban segített, a páromat is a futás hozta az életembe, ezért úgy gondoltam, hogy nem is kérhetném meg máshol a kezét, mint a Berlin maratonon. Így történt, hogy végig a gyűrűvel futottam, majd a verseny 38 kilométerénél eljött a nagy pillanat…

Mi a következő cél?

Szeretnék jobb futó lenni, fejlődni és csak futni és futni.

Fejezd be a mondatokat:

Jobb egyedül futni, mert oda tudsz figyelni magadra, figyelsz a világra és közben magadra is. Minden lépésnél jobban és jobban megismered önmagad.

Jó csoportban is futni, mert a közösség motivációt ad, inspirál, és barátokat szerezhetsz. Csapatban gyorsabban és könnyedebben tudsz futni.

Én sosem szerettem futni. Rá akarom venni magam. Milyen tanácsokat adnál?

Olvasd el a blogomat az elejétől. Hagyd, hogy motiváljalak, és hagyd, hogy téged is magával ragadjon az őrület. A blogomon tudsz jelentkezni a futócsapatomba, a DK Teambe, ahol csupa olyan emberrel tudsz találkozni, akik már úton vannak és a futás fontos része az életüknek.

 

Én már olvasója vagyok a blognak. És megtaláltam a futócipőm. A közvetlen környezetemben a futólázban szenvedőkkel ki is tűztünk egy időpontot. Lehet, hogy meg fognak előzni. De belevágok.

Dagadt Köcsög DK Team futás maraton Mindenfutás Egyeteme Moós Gergely

Még több
Arcok