Kamala Harris hivatalosan is Joe Biden alelnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson

Az Egyesült Államok demokrata alelnökjelöltje, aki korábban Kalifornia állam legfőbb államügyésze volt, Mike Pence alelnökkel fog vitázni október 7-én

2020.08.12. 17:11

A hónapok óta tartó spekulációt követően Joe Biden bejelentette, hogy Kamala Harris kaliforniai szenátort választotta alelnökjelöltjének. Azt írta Biden, hogy: „Olyan emberre van szükségem, aki megérti, hogy a nemzet lelkéért kell harcolnunk és össze kell fognunk egy jobb Amerikáért.”

Korábban már lehetett tudni, hogy Biden még a demokrata konvenció előtt – ahol majd hivatalosan is ő lesz a demokrata jelölt az elnökválasztáson – bejelenti az alelnökjelöltjét. Azt is jelezte Biden, hogy női alelnököt fog választani, az elmúlt hónapok eseményeinek következtében erőteljes nyomás nehezedett rá, hogy színes bőrű jelöltet válasszon.

A jelöltek között korábban ott volt Elizabeth Warren szenátor, Gretchen Whitmer kormányzó, Michelle Lujan Grisham kormányzó, Tammy Duckworth szenátor, Karen Bass képviselő, Val Demings képviselő, és a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó Susan Rice is.

Az 55 éves Harris már korábban is történelmet írt politikai karrierje során, ahogy most is. Korábban San Francisco első fekete női államügyésze volt, később pedig ő lett – első fekete nőként – Kalifornia legfőbb államügyésze. Majd ő lett az első fekete nő, aki Kaliforniát képviselhette miután beválasztották az Egyesült Államok szenátusába 2017-ben. Indult a demokrata elnökjelöltségért is, de végül kiszállt a versenyből 2019 decemberében.

Ha Biden megnyeri a választást, Harris lesz az első fekete női alelnök az Egyesült Államok történetében.

2020 Kamala Harris női alelnök november usa választás women

Még több
Aktuális