20 dolog, ami miatt a nőknek nem kellene, hogy bűntudatuk legyen

Légy önmagad, tedd azt, ami a legjobb neked!

2020.07.28. 19:32

A bűntudat egy olyan emberi érzés, mely időnként a jó irányba terelhet minket. De ugyanakkor nagyon kimerítő is lehet és néha egyszerűen csak szükségtelen. Felnőni nőként úgy, hogy mindenkivel kedvesnek kell lenni és irreális elvárásoknak megfelelni – az élet minden területén – mélyen gyökerező problémákat okozhat, amit nehéz utána elfelejteni és végül elégedetlenek maradunk.

Nem lesz világmegváltó, de összeállítottunk egy listát pár apró, de fontos dologról, ami miatt rohadtul nem kell bűntudatot érezned.

 

Lefújni a terveket

Mindenkinek szüksége van egy kis nyugalomra, és nem számít, hogy mennyire szeretjük a barátainkat, a családunkat, az egyedül töltött idő felbecsülhetetlen.

Azt enni, amit akarsz

Ez valami olyasmi, ami mindenkibe beleivódott, de különböző emberek vagyunk különböző testalkattal és különböző igényekkel. Ha a szíved vágya egy hatalmas tál saláta vagy egy sajtburger, senkinek semmi köze hozzá.

Nem kölcsönadni dolgokat

Nem vagy rossz barát, ha nem érzed úgy, hogy szívesen kölcsönadnál pénzt vagy ruhát a barátodnak. Lehetsz nagylelkű úgy is, ha korlátokat állítasz fel.

Munkaidőn belül dolgozni

Sok munkahelyen ki nem mondott nyomás lehet a munkavállalón, hogy dolgozzon többet, mint amennyi a szerződésében szerepel és amennyiért fizetik. Ha szenvedélyesen szereted a munkádat, vagy ha nem, nincs abban semmi szégyen, ha a haza szeretnél menni, amikor már nem a fizetésedért dolgozol.

Ez veszélyes precedens lehet a munkaadók számára, hogy ilyen elvárásaik vannak az alkalmazottak felé. Lehetsz elkötelezett a munkádban, úgy is, hogy nem dolgozol ingyen. Az időd értékes, tudd, hogy mennyit érsz.

Tudni, hogy mikor elég

Akár munkáról vagy önkénteskedésről van szó, vagy csak a barátaidnak segítesz, hihetetlenül bűntudatkeltő lehet, hogy ha nem jelentkezel újabb feladatra. De a valóság az, hogy csak te tudhatod, hogy mennyit bírsz, vagy nem bírsz ki egyszerre és ha úgy találod, hogy nincs rá elég időd vagy erőd, akkor hagyd másra, hogy megcsinálja.

Szórakozás

Nem mindennek, ami teszik, kell kifinomultnak és intellektuálisnak lennie. Ha jól szórakozunk egy vacak reality műsoron nem jelenti azt, hogy sekélyesek vagyunk. A nők ugyan úgy kedvelhetik a Nagy Ő műsort, mint egy Dosztojevszkij regényt. Maradj kritikus, de kedveld azt, amit kedvelsz szégyen nélkül.

A munkád

Egy divatmagazinnál dolgozni mindig is egy személyes cél volt számomra. De éreztem valaha is egy kis bizonytalanságot a barátaim körül, akik szociális munkások és nővérek? Teljes mértékben. És mi van azokkal a barátaimmal, akik ügyvédek és magas rangú vezetők. Természetesen. De semmilyen karrier nem végleges, és ha szereted, amit csinálsz, nincs rá ok, hogy rosszul érezd magad. Nem kell, hogy minden munka megváltoztassa a világot és nem dolgozik mindenki azért, hogy annyi pénzt keressen, amennyit csak lehet és ez így tökéletesen rendben van.

Smink

A nőknek szüksége van sminkre? Nincs. De lenézni, azokat a nőket, akik sminket akarnak viselni az nem feminizmus. A feminizmus lényege, hogy nem számít, hogy viselsz-e sminket vagy sem. Szóval, ha reggelihez ki akarod húzni a szemed tussal, csak rajta.

Felvágni valamivel, amit szeretsz

Pénzt költeni – amiért te keményen megdolgoztál – valamire, ami neked tetszik, azért ne legyen bűntudatod. Mindenkinek van valamije, amire sokkal többet költ, legyen az egy designer táska vagy egy vacsora egy exkluzív étteremben. Mindannyian tudjuk mi mennyit ér és a szerint költünk.

Semmit nem csinálni

Az Instagram folyamatosan szállítja mindenki legjobb pillanatát és ettől elég szarul érezhetjük magunkat. Ott a nyomás, hogy mindig csináljunk valamit, amit aztán érdemes megosztani, de néha az is elég, ha a hétvégén rendet teszünk a szekrényünkben vagy megnézzük végre a sorozatokat, amire addig nem volt időnk és ez teljesen kielégítő, ami miatt nem kell rosszul érezned magad. Az élet rövid, de nem kell minden egyes másodpercet maximálisan kihasználni. Pihenj!

Kényelmetlen érzés

Mindannyian tudjuk milyen az, amikor van egy megérzésünk, hogy valami nem stimmel. Hívhatjuk ösztönnek is, de egy nőnek fontos, hogy mindig hallgasson rá. Lehet ez egy ijesztő, kéretlen közeledés vagy egy kedvesnek tűnő személy felajánlása, hogy hazavisz, okunk van arra, hogy óvatosak legyünk és fontos, hogy soha ne veszélyeztesd a biztonságodat az udvariasság kedvéért.

Mások hangulata

Sokan átvesszük mások negatív hangulatát, vagy rosszabb esetben magunkat okoljuk azért a hangulatért, amikor semmi közünk nincs hozzá. Hallgasd meg a gondját, de ne vedd személyesnek.

Amikor nem mindig vagy naprakész a hírekből

Amíg teljes mértékben hiszünk abban, hogy nagyon fontos, hogy oda figyelj arra, hogy mi történik a nagyvilágban, ez hihetetlenül fárasztó is lehet – főleg akkor, ha sok minden történik a magánéletedben. Ezért ne érezd rosszul magad, ha ki kell hagynod a híreket egy-két napig, nem jelenti azt, hogy iskolázatlan és önző vagy.

Nincs hobbid

Amikor először jöttek a korlátozások a járvány miatt, úgy tűnt az Instagram a hobbik háborújának színtere lett. Ha nem kötöttél, olvastál népszerű könyveket vagy renováltál egy antik széket, akkor mit csináltál? De most komolyan, nem kell szégyenkezned, mert nincs hobbid, teljesen rendben van, ha csak élvezed a barátaid társaságát, a beszélgetéseket vagy egy kis nyugis tévénézést.

Meggondolni magad

Ahogy felnövünk, és jobban megismerjük a világot, természetes, hogy változik a véleményünk. Sokan felróják másoknak korábbi, fiatalkori véleményüket, azt a véleményt, amiről már messze nem is azt gondolják. Hiszünk abban, hogy ha jobban megismersz egy témát és utána megváltoztatod a véleményedet, az elfogadhatóbb kell, hogy legyen.

Többször felvenni ugyan azt a ruhát

Annyira egészségtelen teher a nők és a környezet számára, a szükség, hogy folyamatosan új ruhákat viseljünk, ami teret adott a „gyors divatnak” és az anyagok pocsékolásának olyan szinten, hogy azt még sosem láttunk. Az ausztrálok egyedül hat tonna ruhát dobnak ki a hulladéklerakókban, minden tíz percben.  A Föld szerelmére, kérlek, vedd fel ugyan azt a ruhát többször is!

Alkalmanként műanyagot használni

Mindenkit arra biztatunk, hogy használjon újrahasznosított termékeket, amikor csak lehet, de vannak napok, amikor a hordozható poharad a mosogatógépben van és senkinek sincs joga ahhoz, hogy emiatt bűntudatot keltsen benned. Mielőtt magadat hibáztatnád amiatt, hogy elfogadod az eldobható poharat, emlékezz arra, hogy a nagy cégek milyen hatással vannak a környezetre, szemben az egyének napi ökológiai lábnyomával. Minden egyes szívószál számít, de ne felejtsd el ki itt valójában a hibás.

Nem akarsz valakivel randizni

Csak azért mert valaki kedves vagy tökéletesnek tűnik elsőre, nem jelenti azt, hogy ő neked való. Könnyű bűntudatot érezni, amiért nem akarsz randizni egy kedves emberrel, hiszen nehéz ilyet találni, de csak te tudhatod, hogy mit érzel.

Eltávolítani valakit az életedből

Lehetnek olyan emberek, akik mérgező hatással vannak ránk, de ez nem jelenti azt, hogy eredendően rosszak vagy gonoszak. Felismerni, amikor valakinek a jelenléte sokkal károsabb, mint értékesebb bonyolult és nehéz, ezért amikor eljutottál erre a következtetésre, hallgass magadra.

Érzelmek

Régóta ismert az a kettős mérce, hogy a férfiak „szenvedélyesek” a nők „érzelmesek”. Fontos, hogy a munkahelyen határozott véleményed legyen, és sose engedd meg senkinek, hogy aláássa az érveidet úgy, hogy felhasználják ellened az érzelmeidet.

bűntudat feminizmus guilt nők women

Még több
Aktuális