Kiki Layne az új kedvenc akcióhősöd

A színésznő Charlize Theron mellett játszik a Netflix új sikerfilmjében A Halhatatlan Gárdában

2020.07.23. 13:35

Ahogy mindannyian KiKi Layne is pólóban és leggingsben töltötte az utóbbi pár hónapot az otthonában. De most, hogy az új filmjét A Halhatatlan Gárdát (The Old Guard) népszerűsíti és folyamatosak a sajtómegkeresések, a divatimádó megragadja a lehetőséget, hogy újra szépen felöltözzön. “Azt mondtam magamnak, ‘Igen kislány, nem néztél ki ilyen jól már hónapok óta!” mondja a 28 éves színésznő és a telefonon keresztül is jól hallható a vidám nevetése. “Nem leszek olyan, aki extravagáns ruhában mászkál a karantén alatt. De azt tuti biztos, hogy a Zoom interjúkat Dior ruhában és Netflix flip-flop papucsban csinálom, amiket a Golden Globe after-partyn kaptam.”

Layne, Hollywoodi kitörése Barry Jenkins meghitt és megindító 2018-as, Ha a Beale utca mesélni tudna (If Beale Street Could Talk) című drámával érkezett, mely egyben az első filmszerepe is volt. Utána jött a Meghajszolt vad (Native son) című film, szintén egy könyvadaptáció. A Halhatatlan Gárda, aminek július 10-én volt a premiere a Netflixen, teljesen más, mint amit eddig Layne készített.

A filmet Gina Prince-Bythewood rendezte (Nem adok kosarat!, Túl a fényeken, A méhek titkos élete) és a képregény adaptáció egy csapat ezeréves (nagyjából) halhatatlan zsoldosról szól, akiket Charlize Theron vezet. Layne, Nile-t alakítja, egy tengerészgyalogost, aki most lett halhatatlan és csatlakozik a csapathoz és segít nekik, hogy a titkuk ne derüljön ki. 

Otthonában Cincinnatiben, Ohio államban értük utol Kikit, hogy a filmről, a Charlize Theronnal való közös munkájáról és a tarot megszállottságáról beszéljünk.

Miért A Halhatatlan Gárda?

A legelső dolog ami miatt érdekelt a film, az a lehetőség volt, hogy együtt dolgozhatok Ginával (Prince-Bythewood, a rendező). Utána megtudtam, hogy Charlize is a szereplők között van. Csak azt tudtam mondani, hogy “Istenem, ez még sokkal jobb.” Aztán elolvastam a képregényt és teljesen oda voltam. Hihetetlen jó volt látni, hogy a karaktereknek ilyen rendkívüli képességeik vannak, de mégis nagyon emberiek. Nagyon gazdag, felfedezésre váró világ.

A karaktered, Nile, miért vonzott annyira?

Először csak a lehetőség érdekelt, hogy olyan típusú szerepben lehetek, ami nem gyakran adatik meg fekete bőrű színésznőnek. Annyira vagány és becsületes, tetszett a lehetőség, hogy megmutathatom a karakter mélységét, és hogy mennyire komplex személyiség. Izgalmas felfedezni a bonyodalmakat és a konfliktust mellyel Nile egész végig küzd a film alatt. Nem beszélve arról, hogy lehetőségem volt, Charlize Theron oldalán harcolni.

Izgalmas lehet, hogy az első akciófilmedet, korunk egyik legnagyobb akcióhőse mellett készítheted el

Nem is kérhettem volna jobb bemutatót ehhez a műfajhoz. Amit Charlize képvisel a nők számára ebben a műfajban az bámulatos. Nagyon hálás vagyok, hogy mellette dolgozhattam, és hogy tanulhattam tőle úgy is hogy csak néztem. Hatalmas mennyiségű a tudása és az elkötelezettség szintje, hogy a legjobb módon mondja el a történetet és hogy teljes mértékben elkötelezett a szerep fizikai aspektusát illetően. Igazán lenyűgöző együtt dolgozni vele.

Tanácsolt valamit az első akciófilm szerepedhez?

A legelső jelenet, amit felvettünk a filmhez, az a verekedés Charlize és köztem a repülőgépen. Én úgy jöttem a forgatásra, hogy tudtam én nagyon komolyan veszem a munkámat, de ahogy megláttam, hogyan dolgozik Charlize, milyen a munkamorálja, hogyan mondja el fizikailag a történetet nagyon különbözőnek éreztem. Hálás vagyok, hogy simán bedobtak a történet nagyon fizikai részébe, mert rendkívül lényeges a történet szempontjából, hogy rendesen elkészüljön. De azt is mondta, hogy lazítsak néha, hogy bízzak az edzésben. Három hónappal korábban kezdtünk edzeni és néha megkeresett és azt mondta: “Nyugi. Tudod a koreográfiát. Megcsinálod. Remek színésznő vagy.” Emlékeztetett arra, hogy ez csak a színészi játékom kiterjesztése. És még adott tippeket, hogyan ápoljam az sérüléseket és a zúzódásokat. Tudod, hogy milyen kenőcsöt kell vennem. (Nevet).

Már említetted, hogy az, hogy Ginával dolgozhatsz együtt, aki a maga nevében is egy legenda, nagy jelentőségű volt a szerep elvállalásakor. Milyen volt az élmény?

Annyira izgatott voltam. Miután vége volt a hivatalos találkozónak, rögtön rendeltem egy képregényt és felhívtam a csapatomat és elmondtam, hogy “Képzeljétek, Gina rendezi ezt a filmet!” Amit ő eddig létrehozott, ahogy elmond történeteket, feketékről, főszerepben fekete nőkkel…nagyon nagyra értékelem. Boldog voltam, hogy együtt dolgozhatok vele és hogy megoszthatom vele ezt a belépőt az akciófilmek világába, mert neki is ez az első ilyen rendezése. Biztos vagyok benne, hogy az első napon mind a ketten körbenéztünk és azt kérdeztük magunktól “A francba. Mit keresünk mi itt” (Nevet) Tudtunk egymásra támaszkodni.

View this post on Instagram

@oldguardmovie on Netflix, July 10 . . There was one night when I was promoting If Beale Street Could Talk and I was super exhausted. Press had been going non-stop and I was so worn out that I started to doubt whether or not I could actually handle all of this. Just as I was walking out the door of the last event I could manage that evening, a woman came up to me and told me how much Beale Street meant to her. She said it was the first time that she saw someone that looked like her — a dark skin woman rocking her natural hair — being treated with so much love, beauty, respect and care on the big screen. That exchange will always stick with me because, as tired as I was, I knew in that moment the Universe was reminding me that this is all so much bigger than me. And that I was right where I was supposed to be. I know I haven’t really been on IG recently (although we all know I don’t be on here like that period), but please know that even when I am not present on social media, I am always fighting to be present in rooms, spaces, conversations, and roles that Black women, especially dark skinned Black women, have historically been left out of. Trying to bust through doors and walls in these industries in a way that they wouldn’t be able to put the wall back up even if they tried. Because there’s no point in making it through the door, if you’re not gonna make sure it stays open for more of us to follow. I’ve been committed to attacking the industry and my life in this way since I was writing my college application essays. And I will always try my best to honor the fact that no matter where I go in this industry and my other ventures, my big break was through the words of James Baldwin, followed by the words of Richard Wright. That is not lost on me. I am always thinking of, supporting and fighting for my people. So yea, here I am. Little Black girl from Cincinnati, OH out here being a whole ass action movie star and shit. 😁😁😁 And shout out to the fact that that’s my real Mama and one of my actual brothers on the phone. Also, all the Chicago homies know I was too hype that my character was from Chicago 😂 🖤🖤🖤 #TheOldGuard #StrongBlackLead

A post shared by KiKi Layne (@kikilayne) on

A nézők, természetesen, ismernek kisebb, meghittebb drámákból, mint a Ha a Beale utca mesélni tudna. Hogyan segít egy olyan szerep felkészíteni egy ilyen nagyszabású filmre, mint A Halhatatlan Gárda?

Segítettek, hogy érzékeny maradjak. Ez csodálatos volt, mert amikor először beszéltem Ginával a filmről világossá tette, hogy szeretné felfedezni a szívét és a mélységét a karaktereknek, hogy miért hozzák meg azokat a döntéseket, amiket meghoznak, mivel kell megküzdeniük. Tudtam, hogy meg fogom tudni csinálni amire kér, mert a Ha a Beale utca mesélni tudna, a Meghajszolt vad és a korábbi tapasztalatom a színházban segíteni fog. Jó volt tudni, hogy ebben a hatalmas akciófilmben, van hely egy kis bensőséges drámára is.

Sokat beszéltél arról, hogy milyen fontos számodra, mint sötét bőrű fekete nőnek, hogy keresed azokat a lehetőségeket és szerepeket, amelyeket amúgy fekete nők nem kapnak meg. Mit remélsz, hogy az emberek mit fognak gondolni, ha ebben a szerepben látnak?

Ez a küldetésem. Emlékszem amikor felnőttem, arra gondoltam, hogy engem senki nem képvisel. Vagy ha mégis, akkor is csak néhány szerepben volt tekintély. Nem akarom, hogy beskatulyázzanak, ezért vagyok hálás, hogy a karrierem elején lehetőségem volt különleges drámai szerepeket eljátszani és most ez a nagy filmszerep. Ebben az évben kijön még egy filmem, a Coming to America. Izgatott vagyok, hogy ezen az úton járok és azt mondhatom “ne tegyetek engem vagy más színésznőt, aki úgy néz ki mint én egy bizonyos kategóriába”. Mindannyian különböző világban élünk és más a helyzetünk, mi a gond ennek a képviseletével? Remélem, hogy bátorítok és erőt adok más fekete színésznőknek, hogy ne fogadják el azokat a kis szerepeket, amiket felnőve hallottunk, hogy ez az ahova tartozunk. Azt akarom, hogy a fekete lányok ne fogadják el ezt a szarságot.

Amikor a Ha a Beale utca mesélni tudna című filmet reklámoztad, akkor azt olvastam, hogy megtanultad, hogy kell a tarot kártyát használni. Még mindig érdekel?

Ó, igen! Az az érdekes, hogy most már új paklim van, ezért most tanulom az új lapokat és hogy milyen energiát képviselnek. Nagyon bírom. Szeretem csinálni, mert így jobban odafigyelek arra, hogy milyen energiát adok és kapok. Bármennyire is őrülten hangzik 2019-ben végig használtam a tarot kártyát.  Most a járványhelyzet rákényszerített mindannyiunkat arra, hogy egy helyben üljünk. Őszintének kellett lennem magammal szemben, hogy mi történt tavaly és hogy ez hogyan hatott az energiámra. Ezért használom a tarot kártyát, hogy sokkal tudatosabban használjam fel és védjem meg az energiámat.

charlize theron film Kiki Layne netflix The Old Guard

Még több
Aktuális