Ne érezd rosszul magad, ha nem akarsz visszamenni dolgozni

A munka szívás, tudjuk - de az új fényes jövő ott vár rád

2020.07.13. 17:12

Ahogy lazulnak a megszorítások a közvetlen járványveszély után, lassan visszatér (szinte) minden a normális kerékvágásba, ami bizonyos szempontból remek, amíg mellőzni tudod a folyamatos aggodalmaskodást legalább annyi időre, hogy élvezni tudd a megfelelő távolságban és a megszabott időkorlát alatt a bárban elfogyasztott italodat.

A normális életbe való visszatérés azt is jelenti, hogy vissza kell menni dolgozni, és sokak számára a gondolat felér azzal, amit annak idején éreztek, hogy Vissza Kell Menni a Suliba a Vakáció Után. Egyszerűen nem akarnak visszamenni.

Szóval mit tegyél, ha ez te vagy? Egyrészről hálásnak kell lenned, hogy még van munkád akkor, amikor olyan sokaknak már nincs, de másrészről az a sok szabadidő ráébresztett arra, hogy a munkád valójában szívás.

A karrier-szorongás a leggyakoribb aggodalom, amit idén megtapasztalt a praxisában, mondja Megan Luscombe párkapcsolati- és életmód coach. „Azt mondják az ügyfeleim, hogy a munkától távol töltött idő ráébresztette őket arra, hogy mennyire utalják azt, amit csinálnak, a karrierjüket, és úgy érzik nincsenek összhangban a munkájukkal.” magyarázza Megan.

„Sok idejük volt a gondolkodásra, ami teret adott annak, hogy az emberek felismerjék, hogy a munkájuk boldogságot vagy elégedetlenséget hoz számukra, és én egyre többet látok az utóbbiból.”

Normális esetben, a karrier váltás igényét örömmel magunkhoz öleljük: Jó neked, végre tudod, hogy mit szeretnél csinálni és most végre elindultál az utadon! Gyerünk ünnepelni, igyunk egyet!

De most nem egyszerű új munkát találni, és belekezdeni valami újba ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben csak növeli a stresszt egy amúgy is hektikus évben.  De ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen megtenni a lépést vagy nem kell rá felkészülni.

„Arra kell gondolni, hogy bármikor aktívan kereshetünk új munkahelyet vagy karriert, különösen akkor, ha olyan munkát végzünk, amivel nem vagyunk megelégedve. Biztos, hogy egy munkahely váltás most nem lenne pénzügyi szempontból járható út, de az nem jelenti azt, hogy nem tehetünk lépéseket, hogy megkeressük a lehetőségeket, hogy karriert váltsunk, amikor majd itt lesz az ideje” tanácsolja Megan.

Most van itt az idő, hogy beállítsuk az álláshirdetés értesítőket, keressünk valami újat, amit megtanulhatunk vagy készítsünk üzleti tervet ahhoz a hobbinkhoz, amiből szeretnénk pénz keresni (bár ahogy mondják, a hobbi az addig hobbi amíg örömmel csináljuk, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg szeretnénk, ha munka lenne a hobbiból).

Ami pedig a folyamatos kötélhúzást illeti, hogy hálás vagy, amiért van munkád, de egyben bosszús is, mert olyasmit kell csinálnod, amit nem szeretsz? Megan szerint ez csak hozzáállás kérdése.

„Ez az érzés egyfajta hála – amikor úgy érzed, boldognak kellene lenned, de a valóságban a helyzet miatt csak mérges és bosszús vagy. Az emberek a neheztelés és bűntudat érzése miatt maradnak, úgy érzik, mintha a lábuk le lenne betonozva.  Bárki, aki így érzi, azt tanácsolom, hogy csak a napi elvégzendő feladatokkal foglalkozzon, arra koncentráljon” javasolja Megan.

Ez azt jelenti, hogy ha olyan munkát kell elvégezned, ami általában nem a te feladatod, mert valakit helyettesíteni kell vagy más különleges kérés miatt, gondolj arra, hogy hálás vagy, amiért a fizetéseddel támogathatod magadat és/vagy a családodat. A változás ideje eljön.

De ne hagyjuk figyelmen kívül a negatív érzéseket. A legtöbben közülünk elvesztették a stabil jövőképüket; az életük feletti ellenőrzést kivették a kezük közül és azokat az érzéseket, melyek ebből fakadnak, nem szabadna elutasítani.

„Mindig azt mondom az ügyfeleimnek, hogy adják át magukat teljesen az érzéseiknek és ne ássák el mélyen magukba. Most sokaknak nagyon rémisztő a helyzet és bár a világon mindenhol megtapasztalják a járványt, mindenkit másképpen érint. Fontos, hogy tiszteljük az érzéseinket és foglalkozzunk velük, ahelyett, hogy elkerüljük – mert valamilyen formában később úgy is előjön!” mondja Megan.

Biztos, hogy most visszamenni dolgozni szívás, de az új fényes jövő – egy olyan, amit gondosan átgondoltál és megterveztél – ott vár a sarkon túl. Gondolj úgy 2020-ra, hogy ez az év, amikor kibontakozhatsz.

Ezt érdemes megünnepelni!

karrier love my job munka work

Még több
Aktuális