Hamilton: Elizabeth Schuyler igaz története

Eliza 22 évesen találkozott Alexander Hamiltonnal, aki akkor George Washington tábornok alatt szolgált, és a történetírások szerint „első pillantásra” beleszeretett.

2020.07.07. 19:19

2020 nyara egyáltalán nem olyan lesz, mint ahogy megszoktuk, de azért ezen a héten egy kis ünneplést belecsempészhetünk a hétköznapokba. Az elképesztően sikeres Lin-Manuel Miranda Broadway darab a Hamilton, 2015-ös debütálása óta először otthonról is megnézhető a Disney+ jóvoltából.

Ha nem ismernéd a darabot, a történet Alexander Hamilton szemén keresztül mutatja be az amerikai forradalmi korszakot, és az útját, pénztelen bevándorlótól egészen az alapító atyáig. Több ismert történelmi személyiség is feltűnik; Hamilton barátból lett ellensége Aaron Burr, mentora George Washington és politikai riválisa Thomas Jefferson. Az utolsó részeknél feltűnik az egyik legelragadóbb karakter Elizabeth (Eliza) Schuyler Hamilton. Eliza, akit Phillipa Soo alakít, kulcsszerepet játszott férje halála után hagyatékának megőrzésében.

New York-i befolyásos családban nőtt fel

Eliza 1757-ben született Philip Schuyler, az amerikai függetlenségi háború tábornoka és Catherine van Rensselaer második lányaként, az egyik leggazdagabb New York-i családba. A Schuyler családban nyolc gyermek született, akik megélték a felnőtt kort, köztük három fiúgyermek. A Schuyler család rabszolgákat tartott és Philipről azt írták, hogy „abban az időben Albanyban ő volt a legnagyobb rabszolgatartó.”

Eliza 22 évesen találkozott Alexander Hamiltonnal, aki akkor George Washington tábornok alatt szolgált, és a történetírások szerint „első pillantásra” beleszeretett. Hamilton akkori levelezését megvizsgálva az érzés kölcsönös volt. „Irgalmatlanul vonzó és olyan csökönyös, hogy nincs semmilyen színlelés a viselkedésében, ami a szépség velejárója.” írta egy levélben Eliza testvérének Angelicának (Smithsonian Magazine).  Jenny L. Presnell történész írta: „Az egész Schuyler család úgy vélekedett Alexanderről, hogy ő egy politikai zseni.” Alexander és Eliza 1780. december 14-én házasodtak össze.

1781 Elizabeth Schuyler Hamilton – Ralph Earl

 

Eliza a beszédei megírásában és a karrierje megalapozásában segített Hamiltonnak

Eliza értékes és bölcs tanácsokkal látta el Hamiltont, ahogy a politikai karrierje beindult a háború után.  Közben életet adott és felnevelte nyolc gyereküket, segítette Hamiltont a beszédei megírásában.

Eliza tényleg elpusztította a leveleit

A „Burn” (Ég) című dal a show egyik legérzelmesebb és legjobb előadása, amikor Eliza dühösen és kétségbeesetten reagál arra a hírre, hogy Hamilton hűtlen volt hozzá, és ha ez nem lenne még elég a férfi mindezt megírta és nyilvánosságra hozta. Hamilton azért tette ezt, mert azzal vádolták, hogy pénzügyi törvényszegést követett el és tisztázni akarta, hogy a gyanús pénzt a szeretője, Maria Reynolds, férjének fizette ki nem pedig „helytelen spekuláció” miatt. De Eliza, érthető módon, összetört és Hamilton neki írt összes levelét elégette.

Hamilton 2004-ben megjelent életrajzában, melyet Miranda a show alapjaként használt fel, Ron Chernow azt írta, hogy Eliza tényleg elpusztította a leveleit, de az oka ismeretlen. A férje hűtlenségére adott reakciója is ismeretlen a történelem számára, ami Miranda szerint szándékos volt, ahogy a dalban is elhangzik.

Eliza elkötelezte magát, hogy megőrzi Hamilton örökségét

Hamilton váratlanul meghalt miután párbajozott Aaron Burrel 1804-ben, Eliza 50 évvel élte túl férjét. A Hamilton utolsó dalában “Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story” Elizát úgy mutatják be, mint aki a hajtóerő volt Hamilton öröksége mögött. Ez tényleg igaz – megmentette az írásait és hevesen védte az örökségét – de ő maga is sok változást hozott. Amire a legbüszkébb volt, énekli, hogy megalapította az első magánárvaházat New York-ban, Hamiltonra gondolva, aki kisgyerekként lett árva.

A valóságban, két évvel Hamilton halála után Eliza tényleg segített megalapítani az Orphan Asylum Society of the City of New York árvaházat, ami a mai napig létezik, családi ügynökségként Graham Windham neve alatt. 1818-ban megnyitotta az első iskolát a Washington Heights kerületben (ahol Lin-Manuel Miranda később felnő). A Hamilton Free School iskola ingyenes volt, mert Eliza hitte, hogy minden gyereknek joga van az oktatáshoz – főleg azért, hogy el tudja olvasni a Bibliát.

Presnell szerint, Alexander halálát követően Eliza és a gyerekek szegénységben éltek, bár elég pénzt keresett ahhoz, hogy visszavásárolja a házukat, a Granget. 1842-ben Washington D.C.-be költözött, ahol haláláig tekintélyes tagja volt a társasági elitnek. Smithsonian Magazine szerint Elizát mindenki szerette és gyakran fogadott társaságot. „Sokan tanácsért fordultak hozzá jogalkotási kérdésekben, még mások csak a történelem dicsőségében akartak sütkérezni.”

Eliza 1854. november 9-én hunyt el 97 évesen.

 

Alexander Hamilton Broadway Elizabeth Schuyler Hamilton

Még több
Aktuális