Body Shaming – a hírességek visszaszólnak

A legjobb válaszok hírességektől a testüket ért kritikára

2020.06.17. 19:02

A kritika könyörtelen lehet és a hírességek számára, akik a nyilvánosság előtt élnek, még inkább – ahogy a lesifotósok mindenhova követik őket és a kritika, mely brutálisan megtalálja őket minden irányból.

De vannak olyan határozott, vagány nők, akik kiállnak magukért (és minden nőért) és elmondják a véleményüket a testszégyenítéssel szemben. Itt olvasható 11 sztár briliáns visszaszólása a testüket ért kritikára, és ami emlékeztet minket arra, hogy miért kell szeretnünk a testünket.

 

Lizzo

Az énekesnő híres a a saját magunk szeretetéről és a test pozitivitásról szóló üzeneteiről. Lizzo sosem riadt vissza attól, ha nyíltan ki kellett mondania azt, amiben hisz. 2020. június 10-én a “Good As Hell” énekesnője egy TikTok videóban megmutatta az egyik edzését, miközben kimondottan nekiment a „túlsúlyosokat bántóknak”.

„Hé, szóval, folyamatosan edzek már vagy öt éve, és lehet, hogy meglepetésként ér benneteket, hogy nem azért edzek, hogy elérjem a ti ideális alakotokat. Azért tornázom, hogy elérjem az én ideális alakomat.” mondta Lizzo, majd folytatta: „és tudjátok az milyen? Rohadtul nem a ti dolgotok, mert én gyönyörű vagyok, erős vagyok, azt csinálom, amit szeretek és tovább folytatom. Namaste, szép napot.” fejezte be a videót.

 

Kourtney Kardashian

2020. május 14-én a valóság show sztár visszaszólt az Instagram oldalán, annak az illetőnek, aki egy bikiniben pihenős fotójához azt kommentálta, hogy „terhes”. „Ez én vagyok pár kilóval többel és valójában imádom. Három fantasztikus alkalommal szültem és ez az én testem formája.” válaszolta. „Ez az én testem. Felszedtem pár kilót a karantén alatt és szeretem a testem és büszke vagyok rá és természetesen, hogy kiposztolom, ez az én alakom, egyáltalán nem gondolom, hogy terhesnek nézek ki.”

 

Image via @kourtneykardash

 

3 Lili Reinhart

Az a hír, hogy a Riverdale sztárja terhes 2018-ban kezdett terjedni, miután megjelent egy fotó róla és a barátjáról. Bár senkinek nem tartozik magyarázattal a színésznő az Instagramon válaszolt.

„Sajnálatos, hogy egy a hasamról készült nem túl hízelgő fotó miatt, mely az interneten kering, több százan hitték azt, hogy terhes vagyok. Nem, nem vagyok terhes. A testem az, ami miatt SOHA nem fogok elnézést kérni. A testem folyamatosan változni fog. Ahogy a tietek is. Ez így van rendjén.”

 

Chrissy Teigen

Mind ismerjük Chrissy Teigen szellemes visszaszólásait. A korábbi Sports Illustrated modell jogosan tett helyre Twitter trollokat idén áprilisban, amikor fenekéről, szögletes alakjáról és lógó melleiről kommenteltek, egy kiposztolt videó után.

„Mindenki hozzá van szokva a plasztikázott formákhoz. Én egész életemben szögletes voltam és hadd mondjam el igazán kifizetődő volt sok tekintetben. Képzeljétek el mi lenne, ha egy nap csípővel és fenékkel tűnnék fel? Ó, hogy akkor is milyen dühösek lennétek! Én boldog vagyok, John is boldog, mind boldogok vagyunk, és jól vagyunk.”

 

Beyoncé

Mit teszel, ha te vagy Beyonce és a testedet kritizálják? Írsz egy slágert, hogy emlékeztess minden nőt arra, hogy semmi gond nincs a testükkel, íme: Bootylicious.

A korábbi Destiny’s Child énekesnő akkor írta a dalt, amikor 18 évesen a folyamatosan változó súlya miatt állandóan bántották. „Azért írtam, mert akkor felszedtem egy kis súlyt és az a nyomás, hogy vékony legyél hihetetlen nagy volt. 18 éves voltam, nem kellene akkor ilyesmire gondolnod” mondata a Shape magazinnak egy interjúban.

 

Jennifer Lawrence

A Napos oldal színésznője sosem fogta vissza magát, így amikor a producerek azt mondták neki, hogy kövér és ki fogják rúgni, ha nem fogy le, a válasza tipikus Jennifer volt.

„Ha valaki csak megpróbálja suttogni, hogy diéta, én akkor csak annyit mondok. B…meg!” mondta a Harper’s BAZAAR  angol kiadásának egy interjúban. Még azt is elmesélte, hogy milyen brutális módon próbálták rávenni a producerek, hogy diétázzon. „Fotókat hoztak rólam, ahol szinte teljesen meztelen voltam, és azt mondták, hogy használjam a fotókat motivációként a diétámhoz.”

 

Gigi Hadid

A modell talán napjainkban az egyik leghíresebb arc a divatvilágban, de neki sem volt könnyű a kezdet a karrierje elején. A korábbi röplabda játékos elmesélte, hogy többször mondták neki, hogy nincs kifutó modell alkata, túl sportos.

„Amikor először álltam a kifutón még meg volt a röplabda alkatom. Tudtam, milyen keményen megdolgoztam azokért az izmokért – néha hiányoznak is. Abban az időben az emberek nagyon kritikusan voltak velem szemben, azt mondták, hogy nincs megfelelő alakom a kifutóhoz.”

Egy 2015-ös posztban is azt írta, hogy „nem, nekem nincs olyan alakom, mint a többi modellnek. Én egy olyan típust képviselek, melyet korábban nem fogadott el a divatvilág.”

 

Jennifer Aniston

A színésznő tudna mesélni a bulvár kíváncsiságáról, hiszen karrierje során többször volt kitéve annak a pletykának, hogy terhes. 2016-ban a Jóbarátok sztárja írt egy ékesszóló cikket a The Huffington Post újságban, hogy leállítsa a pletykákat és, hogy megvédje a nőket, akik hasonló testszégyenítést élnek át.

 

„Az igazság kedvéért. Nem vagyok terhes. De elegem van. Elegem van, hogy sportot űznek abból, hogy a testünket kritizálják napi szinten az újságírás álcája alatt.”

 

„A tárgyiasítás és a kritika, aminek kitesszük a nőket abszurd és elszomorító. Ahogy a média engem ábrázol, az az egyszerű lenyomata annak, hogyan látjuk általában a nőket, összemérve valami eltorzult szépségideál mértékkel.”

 

Selena Gomez

Nehéz elhinni, hogy bárki is megszégyenítene valakit azért, mert vese transzplantáción esett át, de pontosan ez tette egy gyűlölködő Selenaval, egy bikinis fotója miatt 2018 márciusában.

 

Gomez azonban kedvességgel válaszolt:

„A szépség mítosz – a fizikai tökéletesség rögeszméje, mely csapdába ejti a modern nőt a kétségbeesés, a nyugtalanság, az önutálat végtelen körforgásába, ahogy megpróbál eleget tenni a társadalom hibátlan szépség lehetetlen meghatározásának. Én vigyázok magamra, mert ezt akarom, nem azért, hogy bárkinek is bizonyítsak bármit.”

 

10 Jennifer Lopez

Bár mindenki úgy tekint rá, mint az egyik legfittebb nőre Hollywoodban – Jennifer Lopez’s diet and exercise – a Hustlers sztárjának azt mondták a karrierje elején, hogy fogyjon le, ha dolgozni akar.

„Folyamatosan azt mondták, hogy fogyjak le. Én táncos voltam, sportos, de még az akkori menedzserem is azt mondta, hogy le kell fogyjak,  vékonyabbnak kell lennem”

Lopez nem hagyta magát: „Én meg úgy gondoltam, nem, szerintem meg nem kellene. Ha még többet fogyok, akkor az már nem én leszek, érted mire gondolok?”

 

11 Ashley Graham

A testpozitivitás ikonja és a striák harcosa, a szupermodell Ashley. 2017-ben a modell posztolt egy videót, ahogy edz, mire valaki kegyetlenül azt írta, hogy „még mindig kövér”.

 

„Minden alkalommal, amikor posztolok egy videót az edzéseimről, hasonló megjegyzéseket kapok: Sosem leszel vékony, hagyd abba a próbálkozást vagy Ne eddzél túl keményen, mert vékony leszel meg Miért akarsz fogyni, amikor az tett híressé, ahogy kinézel?”

 

Ashely egy másik posztban válaszolt: „Én is edzek, azért, hogy egészséges maradjak, hogy jól érezzem magam, kiszellőztessem a fejem, hogy megmutassam a nagyobb testű lányok is tudnak mozogni, hogy hajlékony és erős maradjak, és hogy több energiám legyen.”

 

„Nem azért edzek, hogy fogyjak, szeretek a bőrömben lenni”

body body shaming nők test women

Még több
Aktuális