Az Egyesült Államok már készül a 2020-as őszi elnökválasztásra

Három elnöki és egy alelnöki vita is várható

2020.06.16. 17:21

A 2020-as elnökválasztás minden csak nem előre kiszámítható. Hónapokig tartó előválasztási vitákat követően a korábbi alelnök, Joe Biden lett a vélelmezett demokrata jelölt, azelőtt, hogy a koronavírus járvány drámaian megváltoztatta mindennapi életünket.

Jelenleg néhány államban elhalasztották az előválasztásokat és a nagyobb pártrendezvényeket is. A kampányok online térben virtuálisan működnek, sok állam pedig arra bátorítja szavazóit, hogy levélben szavazzanak, hogy megfeleljenek a távolságtartás szabályainak és így elkerüljék a nagy tömeget.

De még ezzel a hatalmas bizonytalansággal együtt is lesz elnökválasztás novemberben és lesz több elnöki vita is. A lenti dátumokat be lehet írni a naptárba.

Az elnökválasztás napja, 2020. november 3. kedd.

 

Mikor lesznek az elnöki viták?

Hivatalosan is kihirdették, hogy három általános választási elnöki vita lesz 2020-ban, mind abban az államban, melyet Trump megnyert 2016-ban. A vita este 21:00-kor kezdődik, helyi idő szerint, 90 percig fog tartani, reklámszünet nem lesz.

1.Szeptember 29. kedd. Notre Dame egyetem – Notre Dame, Indiana

2.Október 15. csütörtök. Michigan egyetem – Ann Arbor, Michigan

3.Október 22. csütörtök. Belmont egyetem – Nashville, Tennessee

 

Mikor lesz az alelnöki vita?

Lesz alelnöki vita is, melyet éppen csak egy hónappal a 2020-as elnökválasztás előtt fognak megtartani. Szintén egy Trump által 2016-ban megnyert államban tartják majd a vitát.

Október 7. szerda. Utah egyetem – Salt Lake City, Utah

 

Hogyan fog kinézni egy vita?

Még mindig nem világos, hogy a COVID-19 miatt lesz-e bármilyen különbség a vitákat illetően, de az utolsó demokrata elnöki vita lehetett egyfajta bemutató, arra, hogy mi várható. A márciusi vita során Bernie Sanders szenátor és Joe Biden közönség nélkül vitáztak, nem fogtak kezet és két méterre álltak egymástól.

 

Vajon Trump valóban vitázik?

Röviden: Igen. Még decemberben egy New York Times írásban megjelent, hogy Trump „megtárgyalta a tanácsadóival annak lehetőségét, hogy kihagyja a vitákat 2020-ban, mert aggályai vannak a bizottsággal szemben, mely felügyeli azokat.”

Trump aztán a Twitteren megmagyarázta: „Nagy örömmel várom, hogy vitázzak azzal, bárki legyen is az a szerencsés, aki bebotladozik a célba, abban az alig nézett semmit sem csinálunk demokrata vitán.”

„Az a probléma, hogy az úgynevezett Elnöki Viták Felügyelőbizottsága tele van Trump utálókkal” írta. „Mint Elnök, a viták rajtam múlnak, és rengeteg lehetőség van, többek között az is, hogy közvetlenül tartsuk meg, elkerülve a Felügyelőbizottság nagyon elfogult csúnya politikáját. A megfelelő időben meghozom majd a döntésem, de addig is a Felügyelőbizottság nincs felhatalmazva, hogy a nevemben beszéljen!”

Aztán most februárban Trump azt mondta az újságíróknak „Igen, persze. Valójában nagyon várom” amikor azt kérdezték, hogy vitázna-e a demokrata elnökjelölttel.

Biden elnökválasztás trump usa

Még több
Aktuális