Megverve, megbilincselve és letartóztatva

Női fotósok dokumentálták a George Floyd halálát követő tüntetéseket

2020.06.11. 19:08

Lefújták könnygázzal, megverték gumibottal és börtönbe vitték őket a rendőrök, miközben dokumentálták a mindennapos tüntetéseket, ahol igazságot követeltek a meggyilkolt George Floydnak, aki azután halt meg, hogy egy Minneapolisi rendőr a földre szorította és a nyakára térdelt. De a fotóriporterek továbbra is az életüket kockáztatják az igazmondás nevében – létrehozva egy állandó jegyeztet a történelem számára megőrizve ennek a mozgalomnak a legerőteljesebb győzelmi, hősies és bizakodó cselekedeteit.

Az ELLE tíz női fotóriporterrel beszélgetett, az Egyesült Államok minden részéről, akik rendőrségi gumilövedékekkel küzdenek meg azért, hogy meg legyen a tökéletes pillanat.

 

Alyssa Pointer, Atlanta Journal-Constitution

A tüntetés harmadik napja, Atlanta, Georgia.

„Nem a nő kezében tartott táblán lévő felirat fogott meg, nem is olvastam, csak órákkal később. Ami megfogott, az a bőrszínének gazdagsága és az érzelmek, amit láttam rajta. Az afroamerikai közösségben azt tartják, hogy a nők adják a társadalmi igazságosságért mozgalmak gerincét. Az is ismert, hogy az afroamerikai nők, különösen, a sötétebb árnyalatúak, sokkal jobban ki vannak téve a tiszteletlenségnek a bőrszínük miatt. Nem ismertem a nő személyes küzdelmét, de ez a két gondolat járt a fejemben, amikor elkészítettem a fotót. Dokumentálni akartam a szenvedélyét ebben a történelmi pillanatban és meg akartam mutatni a szépségét is.”

 

Atlanta belvárosa

„Másnap vettek őrizetbe, amikor két nőt fényképeztem, akiket éppen őrizetbe vettek. Letettem a kamerámat a földre, amikor odalépett egy rendőr és mondta, hogy le vagyok tartóztatva. Mondtam neki, hogy a helyi újságnak dolgozom és csak a munkámat végzem. Két kamera lógott az oldalamon. Mondta, hogy nem érdekli és szólt a többieknek, hogy bilincseljenek meg. Az igazolványom a mellkasomon volt, a többi rendőr tisztán látta. Csak akkor engedtek el, amikor odajött két másik fotóriporter és szóltak az érdekemben. Tudom, hogy egy afroamerikai fotóriporternek lenni anomália, de itt vagyunk.”

 

Elizabeth Flores, Minneapolis Star Tribune

Terrence Floyd, George Floyd bátyja

„Nem vettem észre, hogy a Georgeról készült falfestmény visszatükröződik a testvére napszemüvegén. Terrence nagyon érzelmes volt és rengeteg újságíró és fotós vette körül, nem volt könnyű fényképezni. Érzelmeket kerestem. Nagyon nehéz időszak volt.”

 

Minneapolisi tüntetők egy Viking hajón állnak

„Sose felejtem el a bolti riasztók, a lövések, a sikoltások, a tűzjelzők és a könnygázpisztolyok hangját.”

 

Két maszkos nő rohan keresztül a rendőrök és a tüntetők között –  St. Paul, Minnesota.

„ A háttérben sok épület lángolt. Tele volt a levegő füsttel és könnygázzal. A szemembe is került, iszonyú égető érzés volt. Ez a két fiatal nő nem tudta mit csináljon. Követtem őket, ahogy átfutottak az úton. Kihaltnak tűnt az utca a háttérben.”

 

Montinique Monroe – szabadúszó fotós

Brenda Ramost vigasztalják fia Michael temetésén május 15-én Austinban, Texas államban. (Michael Ramost rendőrök lőtték le áprilisban)

„Amikor megérkeztem a temetésre, láttam Brendat, ahogy körbeveszik a családtagok, de megölelt, amikor oda mentem. Van bennünk valami közös. Ő elveszített a fiát rendőrségi erőszak következtében, én elveszítettem az apámat Paul Monroet, akit egy fehér rendőr ölt meg, amikor kisgyerek voltam. Könnyekkel a szemben készítettem ezt a képet. Remélem, az emberek mikor ránéznek erre a képre, eszükbe jut majd, hogy amikor a tüntetések véget érnek és a médiaközvetítések abba maradnak a családok fájdalma tovább folytatódik.”

 

Martha Asencio-Rhine, Tampa Bay Times 

Békés tüntető térdel a rendőrök előtt – Tampa, Florida

„Ez a fiatal férfi csendben és mozdulatlanul térdelt. Egy rövid ideig lehajtotta a fejét, mintha imádkozott volna, aztán felnézett a rendőrökre. A tüntetések üzenete egyértelmű: Állj ki és tarts ki. De ezúttal volt benne beletörődés, könyörgés és küzdelem.”

 

Tampa, Florida

„Egy fa mögül fotóztam, mert attól féltem, hogy újra könnygázgránátot lőnek ki és gumilövedékek fognak szállni.”

 

Jill Toyoshiba, Kansas City Star 

Éjszaki tiltakozás – Kansas City, Missouri

„Megérkezett a rendőrség és rögtön könnygázzal árasztottak el mindent. Nem sikerült elkerülnöm, aznap éjjel már másodjára voltam kitéve a könnygáznak. Őrülten éget.”

 

Tüntetők  Kansas City, Missouri

„Ami igazán lenyűgözött, hogy annak ellenére, hogy iszonyú mennyiségű könnygáz került a levegőbe, az emberek annyira szenvedélyesek voltak, tüntettek tovább.”

 

Shelly Yang, Kansas City Star 

Tüntetők szaladnak szét, miután a rendőrség könnygáz gránátot lőtt ki – Kansas City, Missouri

„Először történt meg, hogy a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen aznap este. Mindannyian vártuk a pillanatot, de még is döbbenetes volt, amikor megtörtént.”

 

Tammy Ljungblad, Kansas City Star

Fiatal női tüntető – Kansas City, Missouri

„Ahogy a fotót készítettem, arra gondoltam, hogy a közelsége kivált-e valamilyen reakciót a rendőrökből, de ők nyugodtan álltak, ahogy a nő hallatta a hangját, hangosan és szenvedélyesen.”

 

Rendőrök a tüntetők felé haladnak, akik a kijárási tilalom ellenére tovább tüntettek – Kansas City

„Amikor megláttam, hogy elindul felém a rendőrsorfal, tudtam, hogy ideje tovább mennem egy biztonságosabb helyre.”

 

Asha Belk, szociális munkás és fotós

Egy kisfiú térdel nem messze attól a helytől, ahol George Floyd meghalt – Minneapolis, Minnesota

„Egy csoport fiatal fiú krétával rajzolt az földre. Az egyik kisfiú távolabb ment és letérdelt. Amit én láttam akkor, az egy afroamerikai kisfiú, akinek a jövőjét a mi mostani döntéseink határozzák majd meg. Vajon olyan világban fog élni, ahol nem kell félteni a saját életét? Vajon továbbra is célpont lesz a bőrszíne miatt? Vagy biztonságban és magabiztosan  fog felnőni, mert végre megnyertük ezt a harcot.”

 

Jeenah Moon, szabadúszó fotós

Égő rendőrautó – Brooklyn, New York

„Amikor megérkeztem, annyi minden történt egyszerre, tüntetők üvegeket és köveket dobáltak a rendőrök felé. Miközben letartóztatták őket kiabáltak. A tüntetők és a rendőrök is nagyon indulatosak voltak. Hirtelen két robbanást hallottam. Egy szemeteskuka és egy rendőrautó is lángolt. Körülbelül száz tüntető nézte az égő autót és készített fotókat vagy kiabált.”

 

Lynda González, The Dallas Morning News 

Tüntetők Dallasban

„Amikor a tüntetők megfordultak, hogy elmenjenek, egy sor rendőr útjukat állta és rájuk fogták a fegyverüket. A tüntetők azt kiabálták, hogy: „engedjetek elmenni”, de a rendőrség azt mondta, hogy mindenki feküdjön a földre, arccal lefelé, kezüket tegyék a fejükre. Ahogy a rendőrök megindultak a bilinccsel, minden nagyon valóságos lett. A pánik egyre nagyobb lett, ahogy a tüntetők felsírtak vagy felkiáltottak. Valaki némán feküdt, meredten a félelemtől. Ahogy a rendőrök a tüntetőkhöz közeledtek, gyorsan csináltam pár képet és már küldtem is a szerkesztőmnek, hogy legalább egy kép megörökítse ezt a pillanatot, mielőtt a rendőrség úgy döntene, hogy fotósokat is letartóztat.”

Black Lives Matter fotó fotóriporter George Floyd tüntetések usa

Még több
Aktuális