12 óra totális káosz: tiltakozás Washingtonban

„Az embereknek tudniuk kell, hogy mi történt”

2020.06.09. 19:07

Amikor a 34 éves felszolgáló Allison Lane megérkezett a rendőrségi brutalitás és a rasszizmus elleni tüntetés helyszínére hétfőn a Fehér Ház elé, tengernyi ember kiáltotta: „Mondd a nevét: George Floyd!”

Ez volt a washingtoni tüntetés negyedik napja, melyen igazságot követeltek a 46 éves Floydnak, akit május 25-én öltek meg, miután a Minneapolisi rendőr Derek Chauvin földre szorította a férfit és a nyakára térdelt, miközben Floyd segítségért könyörgött és többször mondta, hogy nem kap levegőt.

Nagyjából fél órával az esti hét órás kijárási tilalom előtt, az addigi békés éjszaka elképesztő látványosságba csapott át. Rendőrök terelték el a fegyvertelen és békés tüntetőket, hogy megtisztítsák az utat Trump előtt, aki a St. John’s templomhoz érkezett, hogy a Washington Post szerint, egy „előre megrendezett fotózáshoz” készüljön Bibliával a kezében.

A rendőrroham hirtelen volt és erőszakos. Mindent füst borított. Gumilövedékeket lőttek a tömegbe. Kétrét görnyedtek az emberek a könnygáz hatásától, köhögtök, öklendeztek és az utcára hánytak.

„Még mindig hihetetlennek érzem az egészet” mondta Allison. „Teljesen elképedtem: ez semmi esetre sem történhetett volna meg. De megtörtént és az embereknek tudniuk kell, hogy mit történt.”

Mindenki szétszóródott és tülekedtek, hogy biztonságba jussanak. Néhány tüntető a Connecticut sugárútra rohant, egy csoport a második világháborús emlékmű felé futott. Allison éppen hogy csak elkerült egy villanógránátot, ahogy a Dupont Circle északi része felé nyomta a tömeg, ahol a rendőrség beszorította egy szűk, egyirányú utcába.

„Menj, menj, menj! Menj be” kiáltotta valaki neki és egy sorház felé mutatott a Swann utcán. Berohant egy nyitott ajtón, amit egy őszes hajú, fehér pólós, kockás sálas hős tartott nyitva. A férfi, Rahul Dubey azon az éjszakán 75 tüntetőnek nyitotta meg az otthonát és megígérte, hogy addig maradhatnak, „ameddig csak szükséges”.

„Rahul annyira kedves volt, egy igazi hős” mondta Allison. „Kaotikus és zavaros volt minden és nagyon ijesztő, ő pedig ott volt nekünk abban a pillanatban.”

Dubey háromemeletes, 148 m2-es házának minden centije tele volt – a pincétől a hátsó udvarig. Bent tüntetők felállítottak egy betegosztályozási rendszert így segítettek a sérültek kezelésében. Egy férfi tejet öntött az egyik tüntetőre a konyhában. Valaki házi készítésű szemmosó folyadékot osztott azoknak, akiket beborított a paprika spray. Egy nő, Jenny élőben közvetítette az Instagram oldalán a #savejenny felhívással.

A következő nyolc órában a rendőrök tüntetőnek kiadva magukat próbálták az embereket kicsalogatni a házból, mondta Allison. Helikopterek köröztek a fejünk felett csellengőket keresve. Egy rendőrtiszt megpróbálta meggyőzni Dubeyt, hogy küldje el a vendégeit, de ő visszautasította. Allison két barátja is a 194 tüntető között volt, akiket állítólag letartóztattak, mert megszegték a kijárási tilalmat aznap este. Peter Newsham a főváros rendőrfőnöke azt mondta, hogy „nagyon-nagyon alaposan meg fogja vizsgálni, és megbizonyosodik arról, hogy a rendőrség tiszteletteljes, felelős, professzionális és alkotmányos módon járt el a letartóztatások során.”

Allison  mindent dokumentált a Twitteren:

Éjfélkor Dubey pizzát rendelt mindenkinek. Valaki fánkot hozott és vizet. Kávét adtak be a kerítésen keresztül. Hajnal három körül az egyik szomszéd azt az üzenetet csúsztatta be az ablakon keresztül, hogy: „Veletek vagyunk!”.

De a rendőrség végig ott maradt, körülvéve a házat, egészen napfelkeltéig.

Amikor reggel hatkor a kijárási tilalom véget ért, a rendőrök visszavonultak, a helikopter elrepült. A tüntetők segítettek Dubeynak kivinni a szemetet és kidobni a pizzás dobozokat, mielőtt a szervezett autók, a Freedom Fighters of D.C. megérkeztek, hogy mindenkit felvegyenek. Támogatók virágokat, Floyd képeit és köszönő üzeneteket hagytak Dubey tornácán.

Otthon Allison lemosta magáról a paprika sprayt és bemászott az ágyba. Az egész egy rossz álomnak tűnt. De semmi – gumilövedék, könnygáz, villanógránát, rendőrségi roham, letartóztatás – sem állíthatta meg. A következő nap Allison újra kiment tüntetni.

Black Lives Matter tiltakozás trump tüntetés usa Washington DC

Még több
Aktuális