Barack Obama: Nem kell elfogadni a világot, úgy ahogy van.

Az USA volt elnökének üzenete a 2020-ban érettségizőkhöz

2020.06.08. 17:18

Barack Obama harmadik online köszöntő beszédét mondta el az idei végzősöknek. Az Egyesült Államok korábbi elnöke arra ösztökélte a végzős diákokat, hogy vegyenek részt az eseményeken, szavazzanak és használják ki ezt az időt a világjárvány alatt is arra, hogy „gondoljatok azokra az értékekre, melyek igazán fontosak számotokra”. Obama felhívta a figyelmet arra a veszélyre, ha valaki csak „olyan híreket és véleményeket olvas, mely megerősíti a saját előítéletét” és engedjük, hogy „a véleményeket tényekként kezeljék”. Bátorította a végzős nemzedéket arra, hogy irányítsák az életükben jelenlévő embereket a tények és az igazság felé.

Azt mondta: „még ha úgy is tűnik, hogy összetört, legyen hitünk a demokráciában. Légy részese és szavazz. Ne engedj az egyszerű cinizmusnak, mely szerint semmi sem változik vagy, hogy a változás csak egy módon lehetséges.”

 

„Nem kell elfogadnod a világot, úgy ahogy van. Olyanná teheted a világot, amilyennek lennie kellene, hogy legyen vagy amilyen lehetne.”

 

Obama teljes beszédét itt nézheted meg:

 

A korábbi First Lady Michelle Obama szintén beszédet mondott a különleges alkalommal, Lady Gaga, a K-pop csapat  BTS, és Beyoncé mellett.

Obama beszédét pár nappal azután mondta el, hogy egy online kerekasztal beszélgetés keretében az amerikaiakhoz intézte szavait rendészeti kérdésben, tiltakozásokkal kapcsolatban és a Black Lives Matter témában. Azt mondta, hogy nagyon inspirálta az az aktivitás, amit látott és a rengeteg fiatal, akik tüntettek. „Amikor néha kétségbeesettnek érzem magam, akkor a fiatalokra gondolok szerte az országban, a tehetségükre, a megszólalásaikra és hogy milyen kifinomultságot mutatnak, és ez optimizmussal tölt el, hogy az ország helyzete javulni fog” mondta Obama.

Úgy fejezte be a beszédét, hogy kiemelte egyes tanulmányok szerint „az amerikaiak többsége továbbra is úgy gondolja, hogy a tiltakozások jogosak voltak.” Hozzátette még, hogy „megváltozott a gondolkodásmód, felismertük, hogy jobban is tudjuk csinálni és ez nem a politikusok beszédeinek a következménye, nem egy újságban megjelent vezető cikk eredménye, hanem a rengeteg fiatal cselekedetének, szervezésének, mozgósításának és elkötelezettségének a közvetlen eredménye, akik kiálltak és kockáztattak, hogy változást érjenek el. Ezért köszönetet kell mondanom nekik, hogy segítettek elhozni ezt a pillanatot, és hogy megbizonyosodjunk arról, hogy végigvisszük, amit elkezdtünk, mert egy bizonyos ponton, a figyelem másra fog majd irányulni és a tüntetők száma lecsökken. Nagyon fontos, hogy ezt a megteremtett mozzanatot, mint társadalom, mint ország megragadjuk, és az mondjuk: Használjuk ki, hogy végre legyen hatása.

Barack Obama beszéd Black Lives Matter érettségi usa

Még több
Aktuális