Megrendezett volt az abortusz élharcosának pálfordulása

Norma McCorvey halálos ágyán bevallotta: fizettek neki azért, hogy abortuszellenes legyen.

Megrendezett volt az abortusz élharcosának pálfordulása
2020.05.26. 12:48

Norma McCorvey, avagy ahogy többen ismerik Jane Roe életéről készült egy dokumentumfilm-sorozat, amiben bevallotta azt, amit sokan korábban is sejtettek, miszerint a nőjogi aktivista abortuszellenes párfordulása nem meggyőződésből, hanem anyagi érdektől vezérelve történt.

McCorvey igazi legenda a nőjogi aktivisták között, hiszen az ő nevéhez fűződik, hogy az Egyesült Államok teljes területén legalizálták az abortuszt. Az 1973-as Roe v. Wade per volt az, amiben ezt kimondták, felülírva ezzel több állam szigorú abortuszellenes szabályozását. Ezek után több mint meglepő fordulat volt, hogy McCorvey 1995-ben egy abortuszellenes egyház aktivistája lett.

McCorvey 2017 februárjában hunyt el, az AKA Jane Roe című sorozatot pedig életének utolsó évében vették fel vele. A “halálos ágyán” bevallotta, hogy az abortuszellenes pálfordulása megrendezett volt és ő volt az egyház trófeája, akit lehetett mutogatni a hívőknek. “Úgy gondolom ez egy kölcsönös dolog volt – mondta McCorvey. Én elfogadtam a pénzüket, ők meg betoltak engem a kamerák elé, elmondták, mit kell mondanom… és én el is mondtam azt. Jó színésznő vagyok. Most természetesen nem színészkedek.”

A sorozat végén McCorvey a következőket mondja: “A nők évezredek óta végeznek abortuszt. Ha ez csak a nő választása és úgy dönt, hogy szeretné, akkor ennek biztonságosnak kell lennie. A Roe v. Wade ügynek nők életét sikerült megmentenie.”

Az AKA Jane Roe című sorozat megnézhető a Hulu streaming szolgáltatón keresztül.

abortusz női jogok Norma McCorvey

Még több
Aktuális