A legfiatalabb ember, aki beutazta a világot, összerakta az új utazási bakancslistád

Nem szokványos desztinációk valakitől, aki tudja, miről beszél.

2020.05.11. 11:27

Lassan, nagyon lassan, de mintha kezdene újraindulni a világ, legalábbis annak koronavírus-szempontból szerencsésebb országai. Nagyon korai lenne még az örömünnep, arra azonban már eljött az idő, hogy fejben elkezdjük tervezgetni következő utazásunkat, vagy utazásainkat, pláne, hogy mindjárt beköszönt a nyár. Hogy az ELLE is adjon ehhez inspirációt, tanácsokat kértünk attól a személytől, aki a legfiatalabbként utazta be a világot. Lexie Alford mindössze 21 éves volt, mire elmondhatta magáról, hogy a világ mind a 196 országában megfordult, teljesítményével pedig a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Most ő ajánl desztinációkat azoknak az utazóknak, akik nem félnek eltávolodni a tipikus turistacélpontoktól.

Indonézia

“Amikor az emberek Indonéziára gondolnak, mindig ugyanaz a sziget jut eszükbe, amiről bizonyára már mindenki hallott: Balira. Bali egy igazi turistaparadicsom, amire jó oka van: a dzsungelek, teraszos rizsföldek, a vízesések, a szörfözési lehetőségek és persze az alacsony árak bőven elegendőek ahhoz, hogy a világ minden tájáról idevonzzák az embereket. Amiket én a legérdekesebbnek találtam Indonéziában, azok pont a nem szokványos desztinációk: Jáva, Derawan, Szumátra és Új-Guinea is olyan lokációk, ahol lehetetlen kifogyni a jó helyekből és rengeteg lehetőség van elbújni a tömeg elől.”

Equador

“Lelkes búvárként és természetrajongóként nem hagyhattam el Equadort anélkül, hogy ne mentem volna el a Galápagos-szigetekre. Sétálni, vagy merülni egyet ezen szigetek körül olyan, mint egy időutazás. A szigeteken találkozhatsz a homokban lustálkodó fókákkal, a kristálytiszta víz alatt pedig akár pörölycápákkal is. A legfrissítőbb része a látogatásnak az, amikor rájössz arra, mennyire fontos Equadornak az, hogy megőrözze ökoszisztémáját. A szabályok itt szigorúak és mindig a környezet védelme az elsődleges. Persze, ahogyan máshol, itt sem tökéletes minden és van még elvégzendő feladat.”

Laosz

“Ázsia két leglátogatottabb országa – Thaiföld és Vietnam – közé szorulva Laosz többnyire fel sem tűnik egy átlagos utazónak. Pedig Luangprabang, az ország kulturális fővárosa az utazásom csúcspontja volt. A Mekong folyó partján lévő város tökéletes hely kajakozáshoz és rengeteg vízesés található itt. Ha pedig elég korán kelsz, akkor a narancssárga ruhás szerzetesek néma adománygyűjtő sétáját is megfigyelheted.”

Szamoa

“Ez a Csendes-óceán délnyugati részén lévő apró sziget az egyik legkedvesebb emlékem a magányos utazásaim közül. Emlékszem, milyen volt korán felkelni és a buja dzsungel elképesztő vízesései mellett elhaladni, hogy mindenkit megelőzve elsőként érkezzek meg a To Sua Ocean Trench-hez. Lemásztam a csúszós létrán és belecsobbantam a kristálytiszta sós vízbe. Beúszkáltam az ebből nyíló apró barlangokba és felfedeztem, hogy az egyik az óceánhoz vezet. Áztattam magamat a csendben, amíg meg nem törte azt az esőcseppek hangja. Ha a valódi békét és elszigeteltséget keresed, ide kell jönnöd!” 

Izland

“A Sarkkör peremén fekszik egy túlvilági sziget, ami több tízmillió évvel ezelőtt emelkedett ki az óceánból. Találni fogsz itt mindent a vulkánoktól a hőforrásokig, a lagúnáktól a vastag hótakaróval borított csúcsokig. A naplementék több mint egy órán át tartanak, vízesés pedig minden sziklán akad. A tűz és jég földjeként ismert Izland elképesztően változatos hely – itt éreztem először úgy magamat, minta egy másik bolygón lennék.”

Pakisztán

“A pakisztáni látogatástól nagyon féltem, egészen addig a pillanatig, amíg bele nem pecsételtek a határnál az útlevelembe. Mivel az ország még mindig nincs felkészülve a turizmusra, ezért a helyiek még mindig megörülnek a fényképezőgépes turistáknak. További érv Pakisztán mellett, hogy a koronavírus levonulása után kialakult gazdasági helyzetben kimondottan jól jön, ha a szegény országokat támogatjuk odalátogatásunkkal. Utazásom során egyszer csak azok kaptam magam, hogy terepjáróval fedezem fel a Gilgit-Bakisztánnak nevezett északi régiót, ahol többek között a világ legveszélyesebb útja is található. Itt található még a K2 hegycsúcs, ami 8616 méteres magasságával a világ egyik legmagasabb hegye.”

Egyiptom

“Nincs még egy olyan hely a világon, aminek ennyire jól megőrzött lenne a történelme, mint Egyiptomnak. Többször eljutottam már ide, de soha nem kaphatok belőle eleget, minden alkalommal újat tanulok. Az ókori Egyiptom történelme már gyerekként lenyűgözött és az, hogy meglátogathattam olyan helyeket, mint a Királyok Völgye, vagy szembenézhettem az igazi múmiákkal az Egyiptomi Múzeumban, olyan volt, mint átlépni a múltba. A Gízai Nagy Piramisok felkeresése kihagyhatatlan program, de az én kedvenc piramisaim kicsit odébb vannak Kairótól.”

tanácsadó utazás

Még több
Aktuális