Karantén kantin: egy szakácskönyv, amiből te is főzni akarsz

Egy szakácskönyv megszületése az egyik legjobb dolog, amit a karanténnak köszönhetünk. 

Karantén kantin: egy szakácskönyv, amiből te is főzni akarsz
2020.04.30. 15:55

Az elmúlt hetekben mindenki nekiállt főzni – még azok is, akik eddig sosem kísérleteztek semmi hasonlóval. Az olykor jobb, máskor rosszabb receptek tonnaszám ömlenek arra, aki egy kicsit is elkezd keresgetni az interneten, de a könyvesboltokban is döbbenetes mennyiségű, szebbnél szebb kötet közül lehet válogatni.

A Karantén kantin mégis egy különleges alkotás. Már csak amiatt is, amilyen sebességgel elkészült: Mautner Zsófi kevesebb mint három hét alatt hozta össze a projektet, Hitka Viki pedig mindösszesen három nap alatt rajzolta meg a szükséges grafikákat és tördelte be a közel száz oldalas kiadványt. A szakácskönyvben húsz ismert személy – többek között Bernáth József, Fördős Zé, Gianni Annoni, Havas Dóra, Jókuti András, Lakatos Márk, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Steiner Kristóf, Wolf András és Wossala Rozina – osztja meg két legkedvesebb receptjét, a kötet bevétele pedig jótékony célokat szolgál. A csapat legközelebb anyák napjára visz ételt a Péterfy, a Korányi, a Rókus, a János Kórházakba, valamint az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe.

A Katantén Kantint ezen a linken keresztül lehet megvásárolni, ízelítőként pedig íme Wossala Rozina verhetetlen sajtos tészta receptje belőle:

Hozzávalók (2 főre)

  • 30 g vaj
  • 1/4 karfiol reszelve
  • 200 ml fehérbor
  • 300 ml tejszín vagy húsleves
  • 1 kanál liszt
  • 100 g reszelt parmezán
  • 250 g egyéb reszelt sajt
  • frissen őrölt bors
  • szerecsendió (opcionális)
  • 200 g makaróni, vagy bármilyen rövid tészta, sós vízben félig főzve, jól lecsöpögtetve kenyérmorzsa (opcionális) 

Egy lábosban megolvasztom a vajat és pár perc alatt átpörgetem benne a kar olt. Felveszem a hőt és felöntöm a borral, a bort visszaforralom, majdnem ötödére, majd hozzáadom a tejszínt és a lisztet. Selymesre keverem és mehet hozzá a reszelt sajt fele, valamint borsozom, ha kell sózom, hozzáadom a szerecsendiót. Addig rotyogtatom ameddig el nem olvad teljesen a sajt. Hozzákeverem a tésztát, egy kis tepsibe halmozom, majd a kenyérmorzsát és a maradék sajtót a tetejére halmozom. Mehet a 180C-ra előmelegített sütőbe, addig ameddig kis barna foltok nem jelennek a tetején. YESS! 

gasztronómia jótékonyság szakácskönyv

Még több
Aktuális