Karantén update: elszigetelten is szabadon

Rendezzük át az életünket, legyünk kreatívak, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek enyhítik a bezártság érzését: néhány trükk azok közül, melyektől jobb kedvünk lesz és szabadabbnak érezzük magunkat.

Karantén update: elszigetelten is szabadon
2020.04.24. 11:11

Mindennap jutalmazzuk meg magunkat!

Szerencsés esetben van munkánk, ami ugyan lehet, hogy sokkal nehézkesebb, bonyolultabb, és tele van rengeteg ismeretlen helyzettel a régi rutinhoz képest, de mégiscsak van. Mivel az új szituációhoz való alkalmazkodás több türelmet és rugalmasságot igényel, ezért fáradtabbak, kedvetlenebbek lehetünk. Viszont ebben a helyzetben örömet szerezhetünk magunknak azzal, ha már reggel arra gondolunk, hogy milyen jutalom vár ránk aznap.

Motiváló lehet, ha:

– Napközben teszünk egy sétát az erdőben, ahol másokat nem veszélyeztetünk. 

– Veszünk magunknak egy csokor virágot.

– Este megnézzük a kedvenc filmünket. 

– Olyan zenét hallgatunk, amitől mindig jó kedvünk lesz. 

– Felhívjuk azt az embert, aki most éppen nem tud velünk lenni, de nagyon hiányzik. 

– Megnézzük a neten, hogy ha majd szabadabban járkálhatunk, hová szeretnénk elutazni, milyen ruhát szeretnénk megvenni…

Ha nincs teraszunk és erkélyünk sem, akkor üljünk ki az ablakba és ott napozzunk!

Néhány perc napfürdőzés nem csak a bőrünknek, de a hangulatunknak is igazán jót tesz. A D vitamin jótékony hatása közismert, és valószínű, hogy ezen a nyáron még a szépségtrend is megváltozik a járvány miatt, mert most a nap nagy vigaszt jelent mindenkinek. 

Tengerpart, vagy strand – ezekről most még csak álmodozhatunk, de ha van egy kis színünk, egészségesebbnek, szabadabbnak érezzük magunkat. És ha eljön az igazi nyaralás ideje, mi már alapoztunk rá, nem fogunk leégni olyan könnyen. Arról nem beszélve, hogy a nyári ruhák sokkal jobban állnak, ha a bőrünk nem hófehér.

Az ablakban töltött időnek van más hozadéka is: nem érezzük azt, hogy egyedül vagyunk, mert az utcán mindig történik valami. Tisztes távolságból olyan emberekkel is válthatunk néhány mondatot, akikkel azelőtt nem tettük.

Frissítsük fel a ruhánkat!

Ez az időszak nem kedvez az új ruhák vásárlásának, több szempontból sem. Viszont a régieket lehet, hogy már meguntuk, és az is látszik rajtuk, hogy nem a mai trendnek megfelelőek. Egy kis trükkel átalakíthatjuk őket. A befejezetlen szélű, rojtos stílust például könnyen megvalósíthatjuk, mindössze egy olló kell hozzá. Egyszerűen vágjuk le a farmernadrágunk szárát és rojtozzuk ki, vagy hagyjuk, hogy mosásnál, hordásnál magától rojtolódjon. Ugyanezt megtehetjük a farmerdzsekink szélével, és ha nagyon bátrak vagyunk, akkor belevághatunk egy rést az ujjába, az elejébe, vagy a hátába is. Nem csak a farmerünket, de más ruhánkat is újjávarázsolhatjuk, ha például hímzünk rá valamilyen motívumot. A pólónkra alkoholos filccel firkálhatunk feliratokat, csillagokat vagy más szimbólumot. Egyedivé tehetjük a már megunt darabokat, és még sikerélményben is részünk lesz.

Rakjunk rendet a szekrényünkben!

Ha megtesszük, pillanatokon belül kiderül, hogy melyek azok a ruhák, amelyek teljesen feleslegesek, és melyek, amiket a fent említett módon egy kis fantáziával megmenthetünk, újrahasznosíthatunk. Ha akad olyan, amire tényleg nincs szükségünk, ajándékozzuk el! A barátnőnk biztos örülni fog, de azok is, akik most nehéz helyzetben vannak.

Frizuraváltás

Na nem most, mert fodrászt nehezen találunk ezekben a napokban, azért mindenki otthon próbálja a haját rendben tartani. Fest az is, aki még soha nem festett, és még a haja végéből is lenyisszant egy kicsit.

Viszont több időnk van arra, hogy fazonokat nézegessünk a neten, tájékozódjunk, megismerkedjünk a legújabb hajtrendekkel, és kiválasszuk azt, ami szerintünk jól állna, vagy legalábbis szívesen kipróbálnánk majd. Mondhatjuk azt, hogy ez felesleges álmodozás, de nem árt felkészülni arra az időszakra is, amikor már nem a vírus fog diktálni.

A „nem szeretek főzni” beállítottságunkat változtassuk meg. Szeressünk főzni, sütni!

A nők között szép számmal akadnak, akiket a főzés nem hoz lázba. Óriási erőfeszítés számukra már a hozzávalók beszerzése is, és emellett semmi türelmük a tűzhely mellett állni, mert közben szívesen csinálnának mást. Arról nem beszélve, hogy enni sem szeretnek annyira, tehát kevésbé motiváltak. 

De most nincs kecmec! Ha szeretünk, ha nem, főzni kell! Próbáljuk meg azzal lelkesíteni magukat, hogy olyan ételeket készítünk, amelyek látványa szép, színes. Használjunk sok zöldséget a díszítéshez! A segítségükkel meggyőzhetjük magunkat arról is, hogy nagyon egészségesen étkezünk.

Rendezzük át az otthonunkat!

Eddig talán nem foglalkoztunk annyit a lakásunkkal, mert több időt töltöttünk a munkahelyünkön, mint otthon. De most itt az ideje, hogy az otthonunkban is rendet, harmóniát teremtsünk. Ahhoz, hogy változtassunk, nem kell feltétlenül új bútorokat vennünk, a régieket is feljavíthatjuk apró trükkökkel. Átfesthetjük a megkopott székeket, komódot, vagy épp ellenkezőleg, csiszolópapírral rusztikussá tehetjük őket. Az eredmény mindenképpen egyedi lesz, hiszen a saját ízlésünkre formáljuk azokat az ötleteket is, amelyeket esetleg valamilyen lakberendezési oldalról lesünk el.

Frissítőleg hat már az is, ha csak átrendezzük a bútorokat a szobánkban, és felülbíráljuk a megszokott elhelyezést. Egy ilyen változtatás hangulatosabbá, tágasabbá, praktikusabbá teheti az életterünket. 

Ha csak egy kis újdonságra vágyunk, akkor rendeljünk, vagy varrjunk egy-két új párnát. Néhány kiegészítő beszerzése után lehet, hogy úgy érezzük majd, hogy egy új lakásba költöztünk.

Tegyük próbára a kézügyességünket!

Akik már régen szerettek volna valami olyat tenni, amitől meditatív állapotba kerülhetnek, azok most nekirugaszkodhatnak egy könnyű nyári takaró elkészítésének, vagy horgolhatnak terítőt. Ha kiselejtezzük az elhasznált ágyneműket, az épen maradt részeket tartsuk meg, felhasználhatjuk terítőnek, és hímezhetünk rá színes mintát vagy egy letisztult formát egyszínű fonallal.

Fedezzük fel otthonunkban azokat a tárgyakat, amelyek javításra szorulnak, és ne féljünk belevágni ezekbe a munkálatokba akkor sem, ha azt gondoljuk, hogy nincs hozzá elég kézügyességünk. Senki sem fog megszidni minket azért, ha valami nem sikerül olyan tökéletesen. Próbálkozzunk, kísérletezzünk, a végén büszkék leszünk magunkra.

Kertészkedjünk egy kicsit, ha eddig még nem tettük volna – nagyszerűen kikapcsol, és örömet szerez, hogy valaminek gondját viseljük. Szellemi, lelki egyensúlyunk megtartásában a növények nevelése nagy segítség. És ha esetleg beszélgetünk is velük, az most cseppet sem furcsa.

Legyen otthon kis irodánk, sarkunk, amit szeretünk!

Rendezzük be az íróasztalunkat, étkezőasztalunkat, vagy akár az ágyunkat olyan hellyé, ahol örömmel dolgozunk. Bővítsük ki a teret lakberendezési trükkökkel, hogy a munka ne legyen unalmas, hanem hívogató, divatos, lendületet adó hellyé váljon. Vegyük elő belsőépítészeti készségünket! Akasszunk a falra olyan képet, amire ha ránézünk inspirál és jó kedvünk lesz tőle. A lényeg, hogy a munka ne legyen teher, hanem örömmel végezzük.

Noha a jól bevált póló és a kényelmes jogging tökéletes otthoni viselet, de ha elvonulunk dolgozni, öltözünk fel majdnem úgy, mintha a munkahelyünkön lennénk. Vegyünk fel egy jobb minőségű ruhát, mixeljük a kényelmeset a divatossal. 

Vizsgáljuk meg a kapcsolatainkat!

Gondoljuk át, hogy az utóbbi időben kiket hanyagoltunk el, és kikkel szeretnénk a viszonyunkat szorosabbra fűzni. Ennek kapcsán egy kis önvizsgálatot tarthatunk, és így könnyebben rájövünk arra, hogy mi az, amin változtatnunk kell. Esetleg azt a kapcsolatot, ami már nem tölt fel és folyton lelkiismeretfurdalást okoz, ne erőltessük tovább, viszont ápoljuk azokat, amelyek még mindig fontosak számunkra. 

Testmozgás!

Az otthoni monotóniát szakítsuk meg egy kis testmozgással. A tornán, jógán kívül zenére is táncolhatunk, jó esetben senki sem lát minket, és az sem baj, ha nem vagyunk a táncparkett ördöge. Emlékszünk még a gyerekkorunkra, amikor ugra-bugráltunk, ritmusra szökdécseltünk? Ezt bármikor megtehetjük a lakásunkban, vagy vegyünk részt virtuális táncórán. 

A lényeg, hogy levezessük a felgyülemlett feszültséget, és felfrissüljünk testileg, lelkileg.

életstílus karantén lakberendezés

Még több
Aktuális