Végignéztél mindent? Ideje videójátékozni!

Végignéztük az új és régi sorozatokat, lehúztuk a listáról a régóta esedékes kultfilmeket, elolvastunk egy halom könyvet, házibuliztunk online, megvolt az 500 hasprés. Mit csinálhatunk még a négy fal között, ha ezekhez épp nincs kedvünk? Szerkesztőnk, Kiss Imola szerint a videójátékok tökéletesen kiszakítanak a hétköznapokból. A cikk végén pedig különböző típusú játékokat is ajánl.

Végignéztél mindent? Ideje videójátékozni!
2020.04.14. 09:46

Túlzás lenne azt állítani, hogy élek-halok a videójátékokért, ezért soha nem vetemednék arra, hogy gamernek nevezzem magam, tiszteletlenségnek érzem az igazi gamerekkel szemben (a kocadohányos kifejezést követve maximum kocajátékos lehetek). Utoljára gyerekkoromban játszottam rendszeresen, PC-n: az abszolút kedvencem a Gobliiins volt, de persze olyan, ‘90-es évekbeli klasszikusokon is végigmentem, mint a Prince of Persia, a Duke Nukem, a Mega Man, nem beszélve egy csomó autóversenyzős és más játékról, amiknek már a nevére sem emlékszem. Felnőttként csak időszakosan szokott rám törni a játszhatnék: PC-m régóta nincs, Playstation éppenséggel van a háztartásban, de az teljesen hidegen hagy, szóval sokáig csak a telefonra letölthető, többnyire faék egyszerűségű, cuki figurákkal operáló játékokkal szórakoztam. De volt, hogy évekig eszembe sem jutott játszani. Amikor viszont tavaly jött a hír, hogy a Nintendo piacra dobja a Switch kézikonzolt, izgatott lettem, mert a nintendózás teljesen kimaradt a gyerekkoromból – és amikor megérkezett, be is szippantott jó pár hétre.

De miért osztom meg mindezt? Mert szerintem videójátékokkal játszani lehet olyan klassz időtöltés, mint mondjuk sorozatot nézni. Normális körülmények között is így gondolom, de most, hogy a négy fal között kell szórakozást találnunk, különösen alkalmas arra, hogy változatosabban töltsük el a ránk szakadt időt. Tavaly írtam egy cikket az ELLE-be olyan lányokról, akik versenyszerűen játszanak, és a riportalanyokkal beszélgetve kiderült, hogy a videojátékok megítélése sokat változott ugyan az elmúlt években, de még mindig szép számmal akadnak, akik értelmetlen időtöltésnek tartják (meg veszélyesnek, de ebbe bele se menjünk – a csukló- és hüvelykujjgörcs már valósabb mellékhatás). Mert őszintén, mennyi értelme van például ledarálni a huszonhetedik sorozatot, ami még csak nem is túl izgalmas? Sőt a videójátékok típusuktól függően egy sor képességet és készséget fejlesztenek, a koncentrálóképességtől kezdve a reakcióidőn át a csapatban működésig. Videójátékozás közben nem lehet mást csinálni, mint filmnézés vagy zenehallgatás közben, szóval teljesen kikapcsol és hatásosan elvonja az ember figyelmét az aktuális nyűgjeiről. A többszereplős játékok a tőlünk távol lévő barátainkkal is jó közös programot jelenthetnek. Ráadásul így (szóvicc alert) játszva le lehet vezetni a bezártságból adódó feszültséget is, hiszen a játékban óhatatlanul fel fog valami idegesíteni minket, ami miatt hangosan méltatlankodni kell – ezt legfeljebb a velünk egy lakásban élő ember(-ek) és kisállatok nehezményezhetik, ha váratlanul felordítunk.

Szóval, mivel játsszon az, aki hozzám hasonlóan hullámzó érdeklődést mutat a téma iránt, mégis meglepően jól szórakozik, ha belekezd? Íme egy szubjektív ajánló, a teljesség igénye nélkül:

New Super Mario Bros. U Deluxe (platform: Nintendo Switch

Ezt tényleg senkinek nem kell bemutatni, Mario annyira ikonikus figura (bár én inkább Luigit preferálom). Pénzérme-gyűjtés, gonoszgomba-irtás, mindenféle titkos zugok és veszélyes csapdák. Az utolsó szint utolsó pályája nagyságrendekkel nehezebb a megelőzőeknél, úgyhogy ezt kb. egy hét intenzív próbálkozás után feladtam azzal, hogy lehetetlen végigvinni. De most a karantén alatt akkor is legyőzöm azt a szuperszemét főellenséget!

Alternatíva: Ha valaki már eleget játszott a klasszikus pályákon, az kipróbálhatja a 3D-s Super Mario Odyssey-t, vagy a Super Mario Maker 2-t, amiben mi magunk építhetünk pályákat a jól ismert elemekből, és online a mások által kitalált pályákon is végigmehetünk.

Animal Crossing: New Horizons

Ezzel játszik most mindenki, aki él és mozog, legalábbis az Instagram tanúsága szerint. Úgy kezdődik, hogy befizetsz a megtévesztően joviális, de ravasz nyestkutya-milliárdosnak, Tom Nooknak egy csomó pénzt, hogy elutazhass egy lakatlan szigetre új életet kezdeni. (Nookot a Wikipédia szerint „többek kapzsinak tartják”.) A szigeten folyamatosan dolgozol, gyűjtögetsz és építkezel, és a különféle munkákért kapott „pénzzel” tudsz törleszteni. Mindezt tényleg iszonyúan aranyos, antropomorf állatkák társaságában. Kawaii kapitalizmus!

Alternatíva: az ezredforduló nagy slágere, a Sims (platform: PC), amit most sokan újrakezdtek (a 4. résznél tart és januárban jelent meg hozzá a legújabb kiegészítő). De ha a cukiság nem érdekel, ott a kitalált galaxisban játszódó, űrhajós, bolygó-felfedezős, bolygón építkezős No Man’s Sky (platform: PC, Playstation, Xbox).

F1 2019 (platform: PC, Playstation, Xbox)

A Forma-1 hivatalos, élethű videójátéka. Mivel számos futamot törölni kellett a koronavírus-járvány miatt, a játék legalább valamelyest pótolhatja az adrenalinhiányt.

Alternatíva: az Amerikában népszerű autóverseny-szervezetek az iRacing Pro-t (platform: PC) használják online gyakorlásra, és most is ezen rendeztek e-sport versenyt a profi autóversenyzőikkel. Ha nem fontos, hogy élethű legyen a játék, akkor nyilván a Mario Kart 8 Deluxe (platform: Nintendo Switch).

Apex Legends (platform: PC, Playstation, Xbox)

Ha valaki az autóversenyzésnél is több adrenalinra és akcióra vágyik, akkor annak ott vannak a lövöldözős játékok. Ebben 12 különböző képességű karakterből lehet választani és háromfős csapatokban, egy kitalált, jövőbeli világban kell talpon maradni a pályán lévő, 20 ellenséges csapattal szemben. Akinek elvonási tünetei vannak a munkahelyi csapatmunkából, itt valamelyest bepótolhatja.

Alternatíva: a rajzfilmes grafikájú, kicsit könnyedebb hangvételű, mémgyáros Fortnite (platform: PC, Mac, Playstation, Xbox, Android/iOS, Nintendo Switch). Vagy a Call of Duty: Modern Warfare, ami a mi világunkban játszódik (platform: PC, Playstation, Xbox).

Civilization VI (platform: PC, Mac, Linux, Playstation, Xbox, iOS, Nintendo Switch)

Egyébként is világmegváltó terveid vannak? Ebben a játékban az a cél, hogy a kezdetben kis törzseddel fokozatosan az egész világot uraló birodalmat építs. Az ehhez szükséges módszert te választod meg, tehát nem muszáj erővel, hanem lehet ésszel is, például a kultúra vagy tudomány által.

Alternatíva: a Crusader Kings II (platform: PC, Mac, Linux) egy a középkorban játszódó dinasztiaszimulátor, ahol a történelemkönyvek legvadabb fejezeteid is kipróbálhatod. Kinevezheted pápának a rokonaidat, beházasodhatsz a Habsburgok közé és aztán örökösöddé teheted inkább a lovadat.

Kiss Imola

 

Nyitókép: Sara Kurfeß / Unsplash

játék karantén videojáték videójátékok

Még több
Aktuális