Visszatértek a delfinek Szardíniára

A természet azt tanítja nekünk, hogyan kell újjászületni.

Visszatértek a delfinek Szardíniára
2020.03.18. 10:46

Ezekben a napokban az emberiségnek vissza kell vonulnia, határokat szabni magának, megállni. Nézzünk szembe a tényekkel: ez nem megy olyan egyszerűen, hiszen mindig is olyan faj voltunk, amely terjeszkedni, területet foglalni akar és újraformálni a természetet a maga képére, gyakran a környezet és az állatok kárára.

Ám ez alatt a kényszerű megállás alatt fantasztikus átalakuláson megy át a természet, mintha fellélegezne és máris kezdenének begyógyulni a sebei. Az otthonainkba zárva az ablakból figyelhetjük, amint újra magára talál, megint halljuk a madarak csiripelését, és, például Kínában, láthatóvá vált a horizont, amelyet időtlen idők óta füst takart.

A természet feléledése mosolyt csal az arcunkra és reményt kelt a szívünkben egy tiszteletteljesebb jövő iránt. A legújabb ilyen örömforrás az a videó, amit a szardíniai Cagliariból osztottak meg. A delfinek visszavették a tengert, és az elhagyott kikötő csendjében odaúsztak a rakparthoz, mintha köszönni jönnének.

A felvételt a Luna Rossa vitorlásverseny-csapat tagjai készítették, akik épp a 2021-es America’s Cupra készültek. A delfinek híresen barátságos állatok, és egy csomó hihetetlen történet szól arról, ahogyan a hajókat követik és kommunikálnak az emberrel, sőt, hogy megmentik őket, vagy figyelmeztetik a tenger láthatatlan veszélyeire. Azonban amikor a partok és kikötők tele vannak hangos hajókkal és emberekkel, sokkal visszahúzódóbbak. Ezzel a megjelenésükkel mintha szolidaritásukat és reményüket fejezték volna ki, boldogan ugrándozva.

A delfin mindig is a természetes jóság, ártatlanság és tisztaság szimbóluma volt. Egy csomó ellentmondás van benne: hal és emlős, vízben él, de lélegzik, úszik és a levegőben szaltózik. Mindezek harmonikusan élnek benne. Pontosan ezért volt az ókori görögök számára szent állat, és ha valaki delfint ölt, azt ugyanolyan szigorúan büntették, mintha embert ölt volna. A keresztények számára a delfin a feltámadást jelképezi.

A természet mindig ott van nekünk, csak hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. A krízisben pedig fontos üzenetet küld nekünk: „Újjászülethettek ti is, meg tudjátok csinálni, ezúttal velem együtt”!

állat delfin kikötő Olaszország szardínia

Még több
Aktuális