Íme 16 híresség tökéletes visszavágása a megszégyenítésre

Ne szépítsünk rajta: nőként gyakran találjuk magunkat szembe szexista, vagy megbotránkoztató megjegyzésekkel. Így vannak ezzel a hírességek is, akik közül egyre többen adnak csattanós választ a megszégyenítésre.

Íme 16 híresség tökéletes visszavágása a megszégyenítésre
2020.03.13. 16:38

Íme 16 tökéletes riposzt, mellyel nők vágtak vissza kényelmetlen helyzetekben Ariana Grandétól Emma Stone-ig.

1 / 16

Amikor Ariana Grande „rápirított” egy rádió műsorvezetőire, hogy még „van min dolgozniuk”

Ha a világ egyik legnépszerűbb énekesnője vagy, számolhatsz vele, hogy minden nap szexizmussal kell szembenézz, de Ariana Grandénak szerencsére nem okoz problémát felszólalni ez ellen.

2015-ben a Los Angeles-i Power 106 rádióállomás reggeli műsorában a két férfi műsorvezető azt kérdezte az énekesnőtől, melyikről tudna lemondani inkább örökre: a sminkelésről, vagy a telefonjáról. Ariana elnevette magát és azt válaszolta: „Azt gondoljátok, hogy a lányoknak ez a legnagyobb problémájuk? Ezek szerint a férfiak azt feltételezik, hogy ezek közül választani a valódi dilemma nekünk?”

Grande később kikérte magának azt a feltételezést is, hogy csak a nők használnak unikornisos emojit, s rászólt a műsorvezetőkre, hogy „ideje kicsit felfrissíteni a tudásotokat az egyenjogúsággal kapcsolatban”. Mielőtt az interjú végéhez érkeztek, megkérték, hogy mondja el, mi az, amin változtatni szeretni a világban, amire Ariana reakciója ez volt:

„Kettős mérce, nőgyűlölet, rasszizmus, szexizmus. Ezeken kell dolgoznunk és veletek fogjuk kezdeni.”

2 / 16

Amikor Sienna Miller rövidre zárt egy szexista beszélgetést

A Sunday Times Style megkérte Sienna Millert, hogy meséljen a Rhys Ifans-szal való kapcsolatáról, erre a híresség rávágta: „Mi értelme annak, hogy számontartják az ember szexuális életét? Ez borzasztóan szexista. A média felelőssége, hogy felelősségteljesen kezelje a nőket és ugyanazokat a szabályokat alkalmazza a színésznőknél is, mint a színészeknél. Ha elolvasnánk sok-sok férfival készült interjút hasonló témában, garantálom, hogy ezeket a kérdéseket nem találnánk meg.”

3 / 16

Amikor Kirsten Dunst kifejezte rosszallását egy „tudatlan” Twitter-bejegyzés miatt

Amikor a színésznő megkapta csillagját Hollywoodban a Hírességek Sétányán, a Reuters úgy jellemezte, mint akinek „a legismertebb szerepe Pókember barátnője volt,” annyit reagált: „Hát, tudjátok…Nem igazán figyelem a Twittert, meg hasonlókat, szóval nem vagyok igazán egy közösségi médiát használó lány. De amikor elolvastam én is, úgy éreztem, hogy ’Jé, ez óriási hülyeség.’ Szóval inkább büszke voltam rá, hogy a rajongóim és mindenki más is összegyűlt ott és támogatott engem.”

4 / 16

Amikor Mayim Bialik megcsillogtatta igazi IQ-ját

A színésznő, aki az Agymenők sorozatban a zseni Amyt játssza, a valóságban is igazi géniusz. Bialik 2007-ben szerezte meg doktori címét a UCLA-n, miközben számos filmet és sorozatot forgatott. Mégis, a TNT riportere 2014-ben, a SAG díjátadóján azt feltételezve, hogy Mayim nem olyan okos, mint a karaktere, megkérdezte tőle: „Hányan hiszik azt a Big Bang Theory-ban lévő szereped miatt, hogy fejben is tudsz meg tudsz oldani egy differenciálszámítást?” A híresség briliáns válasza a következő volt: „Hm, én igazából sok éven át tanultam hasonló számításokat – mondta –, ugyanis ideggyógyász-neurológus vagyok…”

5 / 16

Ahogyan Lauren Conrad felfedte kedvenc pozícióját

Lehet, hogy Conrad karrierje felívelését valóságshowknak köszönheti, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egy intelligens, ügyes nő. Amikor 2012-ben a SiriusXM rádióban szerepelt, az ellen próbált küzdeni, hogy ne kezeljék a tévésztárokat szexuális tárgyként. Megkérték, hogy húzzon egy „zsákbamacska-kérdést” egy zacskóból, és amit kiválasztott, azon ez állt: „Mi a kedvenc pozíciód?”. Conrad egy pillanatra megállt, majd kivágta magát: „Az ügyvezető igazgató.” Mit mondhatnánk, tökéletes válasz.

6 / 16

Amikor Taylor Swift közölte, márpedig ő egyedül megy haza

Emlékezetesen kínos pillanat volt, amikor a 2015-ös Grammy-díjak átadásakor Taylor Swiftet megkérdezték, hogy vajon „egy csomó férfival” osztja-e meg majd az éjszakáját, holott az énekesnő büszke, szingli nőként szándékozott megünnepelni sikerét. Swift épp az Entertainment Tonight riporterének, Nancy O’Dellnek adott interjút a vörös szőnyegen, amikor a riporter csípős megjegyzést tett neki: „Ma sokkal többel fogsz hazamenni innen egy díjnál – szerintem rengeteg férfi fog jelentkezni nálad.” Az énekesnő egy pillanatig zavartan bámult rá, majd azt válaszolta: „Egyetlen férfit sem fogok hazavinni magammal. A barátaimmal fogok lógni, aztán hazamegyek a macskáimhoz.”

7 / 16

Amikor Lady Gaga újradefiniálta a rocksztár fogalmát

Lady Gaga közismerten nagy védelmezője az egyenlőségnek, erről számos formában tett már tanúbizonyságot. Egy 2009-es interjúban (még a karrierje kezdetén) kioktatott egy riportert arról, mennyire képmutatóan állnak hozzá és zenéjéhez. A férfi ugyanis arról kérdezte, nem fél-e attól, hogy a szexuális kisugárzása aláássa majd a munkáját.

„Én nem aggódok emiatt, te igen?” – reagált Gaga. „Nézd, ha férfi lennék, és itt ülnék szétterpesztett lábakkal, cigivel a kezemben és arról beszélnék, hogyan készítem a zenéimet, mennyire szeretem a gyors autókat és megdugni a csajokat, akkor rocksztárnak neveznél. De ha én csinálom ezt a zenéimben és a klipjeimben, csak azért, mert nő vagyok és a popzenében utazom, te már rögtön ítélkező vagy, és azt mondod, ez zavaró. Pedig csak egy rocksztár vagyok.”

8 / 20

Ahogyan Priyanka Chopra bírálta a Vanity Fairt a Meghan Markle-ről szóló cikk miatt

Mielőtt bejelentették Meghan Markle és Harry herceg eljegyzését, a hercegnő interjút adott a Vanity Fair magazinnak 2017-ben. Chopra, aki egy régi barátja a korábbi színésznőnek, élesen kritizálta, hogy a magazinnál úgy döntöttek, a Meghan-portrét a férje köré építik fel, figyelmen kívül hagyva ezzel azt a rengeteg dolgot, amit a hercegnő már korábban letett az asztalra.

2017-ben, a vörös szőnyegen, az Entertainment Tonight-nak adott interjúban azt mondta Chopra: „Nem tudom, bajba kerülök-e emiatt, de nekem megvan erről a véleményem. Úgy értem, Meghan mégiscsak a Vanity Fair címlapjára került… Nagyon szép dolog lett volna, ha tényleg róla írnak, nem csak a barátjáról. Ő egy színésznő, egy aktivista és igazi filantróp. Sokkal-sokkal többet érdemel ennél.” Később hozzátette: „Nézzétek, feminista vagyok, de ugyanakkor imádom a fiúkat is. Az egyetlen oka, hogy ezt nyilatkoztam, az, hogy igenis szükség van egyenlő bánásmódra, mert egy nő nem csak plusz egy fő a férfi mellett.”

9 / 16

Amikor Amy Schumer reagált a testszégyenítésre

Schumer sosem tétovázik, ha bántják őt, a „szemet szemért” elvben hisz. Tavaly, amikor kiderült, hogy ő lesz Barbie szinkronhangja a Sony filmjében, rengeteg Twitter-felhasználó támadta Schumert és írt csípős megjegyzéseket a testével kapcsolatban, mint például: „Barbie fogyitáborba megy – főszerepben: Amy Schumer”. A színésznő zseniálisan reagált: Instagramon posztolt magáról egy fürdőruhás képet és írt egy igen hosszú bejegyzést hozzá, hogy leállítsa a trollokat. „Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy két Grammy-díjra jelöltek és úgy tartanak számon, mint egy fontos és folyamatosan fejlődő példaképet. Szerinted megszégyeníthetsz engem úgy, hogy te nem vagy kövér és fogalmad sincs, mit jelent az, hogy szégyenkezni? Nem hinném. Erős vagyok és büszke arra, ahogyan az életemet élem. Kimondom, amit gondolok, harcolok azért, amiben hiszek és imádom jól érezni magam azokkal az emberekkel, akiket szeretek. Hol van ebben bármi szégyellnivaló? Sehol…”

View this post on Instagram

Very very honored to be nominated for 2 Grammys and to be considered to play an important and evolving icon. Is it fat shaming if you know you're not fat and have zero shame in your game? I don't think so. I am strong and proud of how I live my life and say what I mean and fight for what I believe in and I have a blast doing it with the people I love. Where's the shame? It's not there. It's an illusion. When I look in the mirror I know who I am. Im a great friend, sister, daughter and girlfriend. I'm a badass comic headlining arenas all over the world and making tv and movies and writing books where I lay it all out there and I'm fearless like you can be. Thanks to everyone for the kind words and support and again my deepest sympathy goes out to the trolls who are in more pain than we will ever understand. I want to thank them for making it so evident that I am a great choice. It's that kind of response that let's you know something's wrong with our culture and we all need to work together to change it. Anyone who has ever been bullied or felt bad about yourself I am out there fighting for you, for us. And I want you to fight for yourself too! We need to laugh at the haters and sympathize with them. They can scream as loud as they want. We can't hear them because we are getting shit done. I am proud to lead by example. "I say if I'm beautiful, I say if I'm strong. You will not determine my story. I will" #thegirlwiththelowerbacktattoo

A post shared by @ amyschumer on

10 / 16

Amikor Hillary Clinton visszautasította a vele szemben alkalmazott kettős mércét

Ahogyan a 2016-os amerikai választásokon is láthattuk, nagyon különböző szabályok szerint kezelik a női és férfi politikusokat. Hillary Clintonnak például női vezetőként gyakran kellett szembenéznie karrierje során olyan dolgokkal, mint hogy úgy foglalkoznak a kinézetével, ahogyan férfi társaival sohasem fognak. Egy 2011-es interjúban megkérdezték Clintont, hogy „Melyik divattervezőket kedveli?”. Tökéletes választ adott rá: „Megkérdezné ezt valaha egy férfitől?”

11 / 16

Amikor Jelena Olegovna Szerova visszautasította, hogy a hajával kapcsolatos kérdésekre válaszoljon

Szerova óriási dolgot ért el – ő volt az első orosz nő, aki 2014-ben űrhajósként eljutott a Nemzetközi Űrállomásra. Most komolyan, a haja hogy került akkor szóba?

Egy 2014-es újságírói konferencián valaki a következőről kérdezte Szerovát: „Kicsit tudnál nekünk mesélni arról, milyen a mindennapi élet ott az űrállomáson? Például a hajaddal kapcsolatban, hogyan fogod ott megcsinálni? Szerova, a csupa férfiból álló küldetés tagjaként visszaszólt a riporternek: „Kérdezhetek én is valamit? A kollégáim hajának stílusa nem érdekel esetleg?”

12 / 16

Amikor Rihanna kijelentette, nincs szüksége férfira

Rihanna egy szenvedélyesen független üzletasszony és egy igen sikeres zenész. Ennek ellenére a riportereket általában az izgatja a legjobban, hogy szingli-e, vagy sem. Egy 2014-es médiaeseményen azt kérdezték az énekesnőtől: „Mit keresel most egy férfiban?” Hogy mi volt Rihanna riposztja? Nemes egyszerűséggel ennyi: „Nem keresek magamnak senkit. Kezdjük talán itt.”

13 / 16

Amikor Amber Rose leállította a „slut shaming”-et

Rose igazi példaképpé vált azon nők számára, akik nem akarják, hogy pusztán a kinézetük miatt ítélkezzenek felettük. Épp egy talkshowban szerepelt, amikor Tyrese Gibson és Rev Runt műsorvezetők arra kezdtek célozgatni, hogy a férfiak felhatalmazva érezhetik magunkat ’szemtelenkedni’ vagy erőszakoskodni vele az utcán, csak mert szexis, kihívó öltözékeket hord.

Gibson azt állította, „ez olyan energiát küld feléjük, amire így reagálhatnak” (utalva ezzel azzal, hogy a nők a felelősek a férfiak erőszakos viselkedéséért). Rose azonnal kikérte magának: „Nem, ez nem így van. A nem az nemet jelent. Ennyi. Mindegy, meddig megyek el, vagy mit viselek magamon, amikor azt mondom, nem, az azt jelenti, nem.” Ámen.

14 / 16

Amikor Scarlett Johanssonnak elege lett, hogy a fehérneműiről kell beszélnie

Kedves riporterek! Kérünk benneteket, hogy ne kérdezzétek többet Scarlett Johanssont a fehérneműiről! Talán ez volt a legfőbb tanulsága a színésznő szempontjából annak a sajtókampánynak, amely a Bosszúállók című film körül zajlott. Johansson a Fekete Özvegyet játszotta ebben a filmben, azt a szuperhőst, aki igen szűk, fekete ruhát viselt (és nem mellesleg szétrúg néhány segget is). Mindenki azt kérdezgette a színésznőtől, hogy viselt-e bármit a ruhája alatt és Johansson kiakadt ezen. „Erről nem helyénvaló beszélni?” – kérdezte egy riporter, amikor a helyzet kezdett nagyon kellemetlenné válni. „Megkérdezni valakit, milyen fehérneműt visel?” – szólt vissza gúnyosan Johansson. Mikor tovább erőltették, hogy válaszoljon, szimplán azt vágta rá: „Overált. Munkaruhát viselsz”.

15 / 16

Amikor Anne Hathaway mesterien „keverte le” az őt sértő kérdést

A színésznőt A nyomorultak című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták, mégis, a mozifilm 2012-es bemutatója után mindenki csak arról tudott beszélni, hogy amikor kiszállt az autójából és felcsúszott a szoknyája. Még Matt Lauer is felhozta a témát a Today showban. A színésznő azonban nem akart erről nyilatkozni, és okosan úgy irányított az interjút, hogy a filmjére terelődjön a szó.

„Elég sokat láttunk belőled mostanában” – célozgatott Lauer, majd megkérdezte: „Mit lehet egy ehhez hasonló esetből tanulni?”. Hathaway így reagált: „Sajnálom, hogy olyan kultúrában élünk, ahol kiárusítják a vétlen áldozatok szexualitását. Ez nagyon hasonlít A nyomorultakban lévő karakterem történetéhez is. Ő is egy ember, akit arra kényszerítenek, hogy kiárusítsa a testét a gyermeke megsegítésére, mert nincs semmi más tulajdona, amit eladhatna.”

16 / 16

Amikor Emma Stone humorral utasította vissza, hogy a külseje alapján ítéljék meg

Mindannyian tudjuk, hogy Emma egy tehetséges, Oscar-díjas színésznő, énekes és táncos, emellett éles eszű, humoros interjúpartner. A 2015-ös Oscar-díj jelöléseket követően a Birdman színésznője épp nyilatkozni készült az újságíróknak, amikor egy riporter azt mondta neki, jól néz ki.

„Gyönyörű vagy, mint mindig” – jegyezte meg az újságíró, mielőtt bármit kérdezett volna tőle. „Oh, köszönöm” – búgta neki vicceskedve Stone – „Hisz csak ez számít.”

Szöveg: Balogh Mariann

feminizmus szexizmus sztárok

Még több
Aktuális