Így fogod megszegni a home office öt legfontosabb szabályát

Ezekben az időkben magyarok százezreinél merül fel az otthoni munkavégzés lehetősége. A hatékony home office-nak megvannak a maga szabályai – és azokat jellemzően rögtön, de legkésőbb a harmadik napon át is hágjuk.

Így fogod megszegni a home office öt legfontosabb szabályát
2020.03.13. 15:41

Most megnézzük, mi az otthoni munka öt legfontosabb szabálya és azt is, miért fogod ezeket semmibe venni, valószínűleg már a legelső napon.

1. Öltözz fel!
Tégy úgy, mint minden rendes munkanapodon: mosd meg a fogad, öltözz fel csinosan és sminkeld ki magad – mindezt azért, hogy utána a nappaliban fetrengj a kanapén. Életszerű, nem? Nem. Otthon egyszerűen nem vagyunk hajlandóak rendesen felöltözni, legfeljebb akkor, ha január van és éppen most kezdik el kicserélni a gázvezetéket az utcánkban. Az egyetlen igazi motiváció a felöltözésre az lehet, ha megjött az a ruha, amit egy hete rendeltünk meg a neten. Ekkor viszont kezdetét veheti az estig tartó privát divatbemutató!

2. Étkezz helyesen!
Sok rost, vitaminok, feldolgozatlan élelmiszerek, zöldség, gyümölcs – aha, persze. A valóságban sokkal inkább chips, vaníliás karika, kétnapos kifli és kávé. Sok-sok kávé. Mindezek ismeretében a profi home office-olók egyenesen azt javasolják, kezd úgy a napot, hogy veszel egy doboz fánkot. Tényleg! Majd tedd be ezt a dobozt egy másik helyiségbe, óránként egyszer vonulj át és vágj le az egyikből egy kis darabot, minden alkalommal egy másik fánkból. Ezzel a stratégiával is elég sok fánkot eszel meg a nap végére, a fennmaradó mennyiség viszont elég gusztustalanul fog kinézni ahhoz, hogy nekiállj elpusztítani. Vagy nem.
Akárhogy is, nem élhetsz fánkon hétfőtől péntekig. Ha ebédet rendelsz, azt legkésőbb 10:45-ig tedd meg: érdemes többféle fogást választanod és amint megjött, állj neki! Ne akarj mindent megenni, inkább csak szemezgess belőlük, különben a fél délutánod rámegy a kajakóma leküzdésére. A maradék meg jó lesz vacsorára, vagy másnap reggelire, vagy másnap ebédre. A maradék fánk mellé.

3. Konferenciahívás lvl. 1000
Aki home office-ból kapcsolódik be egy konferenciahívásba, azon sosincs nadrág – ez alapszabály. De ezt már régóta tudjuk, a profik ennél sokkal komolyabb trükköket vetnek be annak érdekében, hogy jól szórakozzanak. Akadnak olyanok, akik egy konferenciahívás előtt életük legszomorúbb filmjét nézik meg, hogy kisírt szemekkel, hüppögve csatlakozzanak be az aktuálisan életbevágó megbeszélésbe. Mások direkt úgy osztják meg a képernyőjüket, hogy a PowerPoint prezentáció mellett ott marad az aktuálisan nézett film – bármi legyen is az.

4. Mindig koncentrálj a feladatra!
Karnyújtásnyira van a hatalmas, kényelmes, pihe-puha ágyam. Tegnap este épp a legizgalmasabb rész után hagytam abba a kedvenc sorozatomat. Csak beteszek egy adag mosást. Ezek mind olyan gondolatok és szokások, amik gyilkolják a home office hatékonyságát. A legjobb, ha tényleg úgy viselkedünk, mintha bent lennénk a munkahelyünkön. Válaszoljunk gyorsan az üzenetekre, de a legjobb, ha telefonon is egyeztetünk kollégáinkkal. A vége úgyis az lesz, hogy az ágyban fekve nézzük a kedvenc sorozatunkat azzal a megnyugtató gondolattal, hogy utána most már tényleg dolgozni fogunk.

5. Munkavégzés, másként
Attól még, hogy körülötted minden kaotikus, el lehet végezve a rád bízott feladat. Nem arra gondolunk, hogy csökkentsd a rád rakott terheket, hanem arra, hogy a munka mellett sok minden más is belefér otthon, ami egy munkahelyen nem biztos, hogy oké lenne. Nézegetni szeretnéd legújabb huszonéves felfedezettedet póló nélkül? Innál egyet délután háromkor? Ha mindez javítja a munkahatékonyságod – márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor javítja –, akkor miért ne férne bele?!

Home office-ra fel!

home office távmunka

Még több
Aktuális