Minden, amit tudnod kell a globális klímasztrájkról

Szeptember 20-án és 27-én te is csatlakozhatsz a mozgalomhoz

Minden, amit tudnod kell a globális klímasztrájkról
2019.09.18. 09:07

Mikor Greta Thunberg péntekenként suli helyett elkezdett a svéd parlament előtt tüntetni azonnali beavatkozást követelve a klímahelyzet javítására, akaratlanul is egy mozgalmat indított el. Azóta a Fridays for Future (Péntekek a szabadságért) hatalmas méreteket öltött, melynek égisze alatt sztrájkba léptek a diákok a világ minden táján.

Idén szeptemberben a fiatal szervezők tovább növelik erejüket azzal, hogy globális klímasztrájkra szólítanak fel. A 17 éves Xiye Bastida középiskolai tanuló, a New York-i Fridays for Future központi bizottságának tagja a sztrájk előtt néhány nappal a következőket mondta el az elle.com-nak: „Azt reméljük, a sztrájk nem csupán felhívja a Föld lakóinak figyelmét az ügyre, akik majd látnak minket az utcán menetelni, hanem a kormányokra is nyomást fog gyakorolni”.

Bastia, aki Mexikóban született, négy éve költözött New Yorkba. Számára ez a költözés bebizonyította, milyen széles körű probléma már a globális felmelegedés: 2015-ben mexikói lakhelyét elárasztotta az árvíz, ekkor érezte először testközelből a globális felmelegedés hatását. És aztán, amikor New Yorkba költözött, a Sandy hurrikán pusztítását látta, „ami teljesen világossá tette számomra, hogy a globális felmelegedés mindenhol jelen van”. Az elköteleződése az ügy iránt egyrészt a szülei környezetvédelmi aktivizmusából és őslakos származásából ered, édesapja és ő is az otomi mexikói bennszülöttek csoportjához tartozik.

„Az emberek azt hiszik, mi  nem értünk a politikához, a természettudományokhoz és nem értjük a világot a maga összetettségében” – mondja. „És hogy az élhető bolygó – és jövő – nem tartozik azok közé a dolgok közé, amiért harcolnunk kellene”.

Alább minden fontos info, amit érdemes tudnod, ha szeretnél Bastidához és a sztrájkhoz csatlakozni!

Mikor lesznek a tüntetések?

A Globális Klímasztrájk szeptember 20-án lesz. Szeptember 27-én pedig egy Nemzetközi Sztrájk a Földért. Mindenkit arra bíztatnak, hogy vegyen részt valamelyiken, vagy mindkettőn. A résztvevők az azonnali beavatkozás fontosságát demonstrálják a klímával kapcsolatos igazságszolgáltatásban (Az Earth Strike weboldala szerint azért választották a szept. 27-i dátumot, mert ezen a napon jelent meg a Silent Spring (Csendes tavasz) című könyv, mely anno löketet adott a környezetvédelmi mozgalom elindulásának).

A sztrájkok ugyanakkor két fontos ENSZ-csúcstalálkozót is jelölnek: A Youth Climate Summit-ot (Fiatalok Klímavédelmi Csúcstalálkozója), mely szeptember 21-én lesz, és a Climate Action Summitot (Klímavédelmi Akciócsoport Csúcs), szeptember 23-án. A 23-i esemény az ENSZ Közgyűlés előtti találkozó lesz, ahol az országoktól azt várják, hogy „fokozzák a törekvéseiket arra, hogy fékezzék az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek megfelelően.

Ki vehet részt a sztrájkban?

Mindenki! Míg általában a Fridays for Future sztrájkokat leginkább diákok alkották, a globális klímasztrájk mindenkit részvételre hív. New York városában 1,1 millió állami iskolába járó diáknak engedélyezték, hogy részt vehet a sztrájkban, írja a New York Times. A Times arról számol be, hogy Bastida más fiatal szervezőkkel együtt dolgozott azon, hogy meggyőzzék a városi tanács 15 tagját az igazolt hiányzásokról.

Számos cég is letette a voksát a sztrájk mellett azzal, hogy 20-án bezárják a boltjaikat, így például a Ben & Jerry’s fagyicég, a Patagonia és a Lush. A Fast Company azt mondta, hogy a Burton stoppolja a vásárlást a weboldalán és helyette a Globális Klímasztrájk oldalára irányatja a forgalmat. A cég boltjaiban szeretettel várja a tüntetőket a menet előtt és után, alkalmazottjait pedig fizetett szabadságra küldi.

A Google, Amazon és Microsoft alkalmazottjai is arra készülnek, hogy munka helyett aznap tüntetni mennek.

Mik a globális sztrájk céljai?

A Globális Klímasztrájk szervezői megfogalmaztak néhány célkitűzést az oldalukon. „Azonnal cselekednünk kell, hogy megálljon a fosszilis üzemanyagok kibocsátása és megvalósuljon a gyors energiaforradalom, melynek a méltányosság, a hibák helyrehozása és a klímavédelem áll a központjában”.

„Ez egy globális mozgalom, mely megmutatja politikusainknak mindenütt, hogy a mozgalom egyre nő… és nem állunk meg, amíg el nem érjük az éghajlati igazságosságot!”

éghajlati igazságosság klímasztrájk

Még több
Aktuális