A Miss India döntősei olyanok, mintha klónozták volna őket

Hófehér bőr, egyforma haj és hasonló vonások

A Miss India döntősei olyanok, mintha klónozták volna őket
2019.06.03. 17:50
Hiába gondolnánk, hogy napról napra kevesebb sztereotípiával találkozunk a szépségiparban, a “body shaming“, a nők megszégyenítése a testi adottságaik alapján, még mindig folyamatosan jelen van a világban. A jelenség legutóbb Indiában bukkant fel: egy országos szépségverseny zsűritagjait azzal vádolják, hogy a 30 döntős lány szinte pontosan ugyanúgy néz ki. Hasonlóak az arcvonásaik, a hajuk és a bőrszínük. Az interneten hatalmas vita kerekedett abból, mennyire korrekt a zsűri részéről, hogy a sokféleségtől való teljes elzárkózás szellemében kiáltsák ki a győzteseket. 
A The Independent szerint a fotót – amin a harminc döntős lány látható – először a Times of India magazin hozta le. Az újság is felszólalt az ellen, hogy mindössze egyfajta bőrszín van jelen az egész versenyben, miközben Indiában rengetegféle bőrszínű ember él. Nem kell alaposan megvizsgálnunk a képeket, hogy egyértelműen kirajzolódjon: a zsűri a nyugati szépségideált szeretné kihangsúlyozni. A twitterezők éles kritikával illették a zsűrik döntését. “Fogadok, hogy a lányok magassága és méreteik is pontosan megegyeznek.” 
Míg volt, aki szerint ez teljesen szokványos jelenség Indiában, mások próbálták megérteni, hogy mi történt. “Valami baj van ezzel a fotóval. Ezek a lányok az európai szépségideált testesítik meg. ” írta egy felhasználó. “Ezek a lányok egymás klónjai.” – fejezte ki egy másik felhasználó. Hogyan lehetséges, hogy 2019-ben még mindig szinte lehetetlen, hogy felszámoljuk a body shaming jelenséget?

Anshika Singh egykori versenyző a Twitteren osztotta meg gondolatait a dologról. „A legutóbbi versenyen döntős lettem, és a győztes az a lány lett, akinek a legvilágosabb volt a bőre.”  Shamita Singha, a Miss India fodrásza ugyanakkor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a versenyzők bőrét csak a fotókon fehérítették ki ennyire. Akkor az egész csak Photoshop túlzás? És ha igen? Indiában nem ritka, hogy a színésznők is ebből a szcénából kerülnek ki: Priyanka Chopra és Aishwarya Rai (egyikük nagy hollywoodi, másikuk nagy bollywoodi színésznő) azután lettek sikeresek a show bizniszben, hogy megszerezték a Miss India koronáját. Mi nem is a verseny legitimitását akarjuk megkérdőjelezni. Csak azt szeretnénk, ha ez a közeg befogadóbb, sokszínűbb lenne és a női test sokféleségét jobban elfogadná. Nem tudjuk elégszer elmondani: #StopBodyShaming.

2019 body shaming botrány india Miss India szépségideál szépségverseny

Még több
Aktuális