Meryl Streep felszólalt a „mérgező maszkulinitás” kifejezés ellen

„Mindannyian egy hajóban evezünk”

2019.06.02. 10:13

Június 9-én érkezik a Hatalmas kis hazugságok új évada, amit mindannyian nagyon várunk.

A sajtótájékoztatón készült Vanity Fair interjúban azonban nem csak magáról a sorozatról esett szó. Meryl Streep, aki Reese Witherspoon, Laura Dern és Nicole Kidman mellett ült, kifejtette, miért nem ért egyet a „mérgező maszkulinitás” kifejezéssel.

Streep egy férfi rajongónak válaszolt, aki azt mondta, élvezte az első évadot, és a színésznő kifejezte örömét, hogy lám, nem csak a nőknek tetszik a sorozat. Aztán kifejtette, mennyire káros a mérgező maszkulinitás címkéje mindenki számára, nem csak az egyik nem számára.

„Néha azt gondolom, ezzel megbántunk embereket. Bántjuk a fiainkat azzal, ha valamit „mérgező maszkulinitás”-nak nevezünk” – mondta Streep. „Már eleve, azzal, hogy összerakjuk a két szót… hiszen a nők is borzasztóan mérgezőek tudnak lenni”.

„Mérgező emberek léteznek. Mindenkinek megvannak a maga jó és rossz oldalai. Szerintem a címkék sokkal kevésbé segítenek, mint mondjuk ha egyenesen kommunikálunk egymás között, mi, emberek. Mindannyian egy hajóban evezünk, együtt kell megoldásokat találnunk”.

Streep megjegyzései felhívják a figyelmet arra, miért veszélyes a toxikus maszkulinitás vitája: az emberek gyakran rosszul használják, és rögtön az erőszakkal és a nőgyűlölettel kötik össze.

„A férfiasság korlátolt és elnyomó leírása, amely a férfi léthez az erőszakot, szexet, státust és agressziót köti” – írja a The Good Man Project.

„A férfiasság kulturális ideája, ahol az erő minden, míg az érzelmek a gyengeséget jelentik: ahol a szex és brutalitás mértéke alapján mérik a férfiasságot, míg a „nőies”-nek tartott tulajdonságok – melyek az érzelmi sebezhetőségtől a kevésbé szexuális beállítottságig terjed – olyan eszközök, melyek a férfi státust veszélyeztetik.

hatalmas kis hazugságok maszkulinitás mérgező Meryl Streep toxikus

Még több
Aktuális