Mindhárom nagy amerikai szépségversenyt fekete nő nyerte

A Miss USA, Miss Teen USA és Miss America szépségkirálynő választások erőteljes szimbólumaivá váltak annak, hogy a korábban rasszizmussal és gender sztereotípiákkal terhelt szépségfogalom végre fejlődni látszik – bár még mindig sok a tennivaló e téren.

Mindhárom nagy amerikai szépségversenyt fekete nő nyerte
2019.05.08. 13:29

Amikor két gondolat vagy fogalom önmagukban összeegyeztethetetlenek, és egymással ütköztetve kötjük össze őket, mivel egyik a másik ellentétét jelenti, oximoronnak nevezzük. Az USÁnak egy olyan történelmi időszakában, amikor az ország elnöke nem ódzkodik a nemi és származási alapú diszkriminációtól, igazán üdítő hír a következő: A történelem során először a Miss USA, Miss Teen USA és Miss America 2019 szépségversenyeken egyaránt afroamerikai résztvevő lett az első helyezett. A trió a változást képviseli, és talán egy kissé kezdi helyrebillenteni az évtizedek során felgyülemlett egyenlőtlenséget.

Az első közülük a 25 éves Nia Franklin volt, akit múlt szeptemberben koronáztak meg, aztán jött a 18 éves Kaliegh Garris, Miss Teen USA, és végül Cheslie Kryst, a Miss USA 2019 28 éves versenyzője. A Women in the World írása szerint Nia klasszikus operaénekesnő. Aki zeneszerzésből és képzőművészetből szerzett diplomát, Kaliegh egy connecticuti végzős gimnazista, aki nővérként szeretne dolgozni a traumatológián, emellett elindította a We Are People 1st mozgalmat, amelynek célja, hogy a mozgáskorlátozottság érzékeny témájában okítsa az embereket. Kryst polgárjogi ügyvéd, aki pro bono ügyeket vállal a leginkább rászoruló börtönlakóknak, emellett aktív támogatója a nők ügyeinek szentelt mozgalmaknak, mint a #metoo és a Time’s Up.

„Fontos, hogy a fekete lányok lássák ezeket a karaktereket, három erős afroamerikai nőt, akik sikert értek el” – mondja Miss Franklin, hivatalosan a kilencedik színesbőrű Miss America a történelem során. „Az emberek azt hiszik, a bőrszín nem számít. De Amerikában igenis számít, a történelem, a rabszolgaság miatt”.

Az első Miss America versenyt 1921-ben rendezték, és csak a ’40-es évektől jelentkezhettek afroamerikai nők is, és 40 évbe tellett, mire egyikük megkapta a koronát (Vanessa Williams 1984-ben). A Miss USÁnál 1952-től jött a nyitás, és 1990-ben választottak meg először fekete versenyzőt, Carole Gistet. 1991-ben pedig Janel Bishop lett az első afroamerikai Miss Teen USA.

fekete miss usa szépségkirálnyő színesbőrű

Még több
Aktuális