A Grammy botrányai

Számos világsztár került lehetetlen helyzetbe és fejezte ki nemtetszését a díjátadóval kapcsolatban

A Grammy botrányai
2019.02.11. 22:04

Ariana Grande

A legnagyobb visszhangot még a Grammy előtt Ariana Grande keltette, mivel az énekesnő nyílt vitába keveredett Ken Ehrlich producerrel. Az eset akkor kezdődött, amikor egy héttel a gála előtt az énekesnő visszamondta a fellépését, mivel nem engedték neki, hogy elénekelje legújabb slágerét, a ‘7 rings’ című számot. A Grammy-t közben Grande fellépésével reklámozták mindenhol, és mikor kiderült, hogy az énekesnő nem fog fellépni, egy közleményben kifejtették, Grande visszamondta a fellépést, mivel nincsen ideje felkészülni az előadásra.

Grande twitter üzenetben hazugságnak nevezte az egész közleményt, és kifejtette, mi is történt valójában. „Egészen eddig csöndben maradtam, de azt nem tűröm el, ha hazugságokat terjesztenek rólam. Egy éjszaka alatt összehozok egy fellépést, ezt ti is tudjátok, kedves Grammy producerek, és Ken. Amikor az önkifejezésemet és a kreativitásomat próbáltátok elfojtani, eldöntöttem, hogy nem veszek részt az esten. Remélem, pont olyan lesz a show, amilyet akartatok.“

Érdekes, hogy az énekesnő két kategóriában is jelölve lett, és élete első Grammy-díját legjobb album kategóriában, a ‘Sweetener’ című albummal nyerte meg. Instagram bejegyzésében legalább megmutatta rajóngóinak a Zac Posen neki készült ruhát, amit az eseményre vett volna fel.

Childish Gambino

Donald Glover nem csak egy zenei tehetség, de egy igazi multitalentum, ugyanis az ő neve fémjelzi az Atlanta című zseniális, korszakalkotó sorozatot is. A hip-hop kultúra már évtizedek óta harcban áll a Grammy-díjátadóval, mivel a zenei és a kulturális diverzitás teljes hiányában osztogatják a díjakat. Nem véletlen, hogy az elmúlt években sem Kendrick Lamar, Kanye West, de még Jay-Z sem jelent meg itt, politikai okokból. ‘Childish Gambino’ művésznévvel Glover a Grammy elő-partiján még bulizott egy jót, de a gálán már nem vett részt ugyanezen okok miatt. Pedig történelmet írt a komoly társadalomkiritkával megfűszerezett ‘This Is America’ című dala, hiszen ez az első rap szám, ami a legjobb dal kategóriában valaha nyert a 61 éve tartandó Grammy-díjátadón. A rapper/színész volt az est elsöprő nyertese, összesen öt kategóriában is nyert.

Drake

Az előadó legjobb rap dal kategóriában nyert díjat ‘God’s Plan’ című számával, köszönő beszédében bojkottálta a Grammy szervezőit. Drake kifejtette, hogy nincsen szüksége senkinek erre a díjra, hiszen elég, ha csak a rajongók megjelennek a koncerteken, és élvezik azt a zenét, amit az előadók készítenek. Mondandója úgy tűnik, nem volt elég érdekes, mivel a műsorkészítők a beszéde felénél lekeverték, reklámot kapcsoltak Drake beszéde helyett. Hogy véletlen, vagy direkt történt a malőr, nem tudni, de nem volt szép húzás a Grammy-től, az biztos.

Dua Lipa

Hiába nyert két díjat az énekesnő, köszönőbeszédében ő is rúgott egyet a szervezőkbe. Tavaly a díjátadó igazgatója, Neil Portnow arra a vádra, hogy mennyire kevés nő nyer díjat, beszédében válaszul azt nyilatkozta, hogy ha a nők szeretnének több díjat nyerni, akkor fel kell állniuk, és jobban kell teljesíteniük. Ez a kijelentés hatalmas port kavart a tavaly, hiszen ahogyan a filmiparban, a zeneiparban is alig van hangja a nőknek, sőt, legtöbbször szexuális tárgyként vannak kezelve. Dua Lipa beszédében erre a mondatra reagált. „Nagyon hálás és büszke vagyok rá, hogy idén rengeteg, hihetetlenül tehetséges női előadót ismernek el, és azt hiszem, idén, mi lányok tényleg felálltunk, és kiálltunk magunkért.“

Iggy Azalea, Taylor Swift

Iggy Azalea már tavaly sem jelent meg a díátadón, nem véletlenül. Az énekesnőnek elege lett abból, hogy mennyire kevés a női és a színes bőrű előadó, akik díjakat nyernek, ezért nyíltan rasszista díjátadónak nevezte a Grammy-t. Nem meglepő, hogy idén sem jelent meg.

Taylot Swift nem érezte igazságosnak, hogy kihagyták a jelölésekből, ‘Reputation’ albumát összesen csak egy kategóriában jelölték. A country énekesnőnek nem ez az első rossz tapasztalata a díjátadóval kapcsolatban, 2009-ben Kanye megszakította köszönőbeszédét, és a színpadra felugorva elmondta, Beyoncé-nak kellett volna nyernie ezt a díjat.

Egyre több botrányba keveredik a Grammy és az Oscar gála is, hiszen egyértelműen kijelenthető, hogy a diverzitás hiányában, tradicionálisan a fehér férfiaknak osztják ki a díjakat. Nyilvánvalóan nem lehet mindenkinek tökéletesen megfelelni, de 2019-ben igenis fontos, hogy azok a nők és afroamerikai művészek jelölve legyenek, akik kétszer annyit dolgoztak a sikereikért, mint bárki más. A helyzeten pedig valószínűleg nem javít, ha a legtöbb sztár mintha mindez természetes volna, a színpadon parádézik.

2019 ariana grande botrány díj grammy taylor swift

Még több
Aktuális