Túlélni R. Kelly-t

Január elején sokkoló dokumentumfilmet tárt a nézők elé a Primetime nevű tévécsatorna. A hat részes sorozatban több nő meséli el megdöbbentő történetét arról, hogyan bántalmazta szexuálisan és fizikálisan őket évekig R.Kelly, a híres énekes.

Túlélni R. Kelly-t
2019.01.23. 09:22

R. Kelly előadóművészt nem biztos, hogy első hallásra mindenki ismeri, azonban van egy szám, amiről már rögtön beugrik, hogy kiről is van szó. Ez pedig az ‘I Believe I Can Fly.’ Robert Kelly az R&B kultúra kikerülhetetlen alapítója, a kilencvenes évektől kezdve zenei karrierje a csillagokig repítette, Amerikában pedig évtizedekig híresebbnek számított, mint Beyoncé és Jay-Z együttvéve. Azt viszont senki sem tudta, hogy a Grammy-díjas alkotó a színfalak mögött hosszú évekig hogyan tette tönkre fiatal lányok életét.

Áldozatból ragadozó

A sorozat első része egészen a kezdetekig nyúlik vissza. R. Kelly gyerekkoráról tudunk meg részletes információkat. A zenetanárától kezdve az apján keresztül a testvérein át szinte minden közeli ismerőse visszaemlékezett a fiatal zenészre. Olyan családi titkok derülnek ki, hogy egy rokona 8 éves korától kezdve évekig molesztálta őt és bátyját is, ám soha nem beszéltek erről senkinek. Az iskolában sem volt könnyű a zenész élete, küszködött az olvasás és írás elsajátításával. Andrea Lee, a második feleség mesélt róla hosszasan, hogy a férfi őt kérte meg, tanítsa meg olvasni. A sorozatból többen is utalnak rá, hogy R.Kelly nem tud olvasni, állandó gondot jelentett neki, ha súgógépről kellett egy szöveget elmondania.

Az iskolában zenetanára fedezte fel hangját, és különleges figyelmet szentelt a tehetséges kisfiúra. Az élete onnantól kezdve megváltozott, a szerény kisfiúból egyszerre magabiztos énekes kerekedett. Az énektanárnő már akkor észrevette, hogy valami nincs teljesen rendben, Robert ugyanis nagyon agresszívan közeledett a lányokhoz. Még évekkel később is visszatért az iskola elé, és folyamatosan vegzálta a fiatal lányokat, akik nála már akkor is jóval fiatalabbak voltak. Ezekről az esetekről régi iskolástársai is meséltek, hogyan bámulta és hozta zavarba őket folyamatosan a zenész. A riporter egy ponton megkérdezte, miért nem vette észre ezt egy felnőtt, és hogyan lehetséges, hogy nem történt semmi annak érdekében, hogy kitiltsák az iskolából, de mindenki ugyanazt a választ adta: azért, mert fekete lányok vagyunk. Senkit sem érdekel, hogy mi történik velünk.

Az iskolából kimaradozva Kelly elindította zenei karrierjét, egyre sikeresebb dalokat írt, amiket aztán már stúdiókban profi hangmérnökökkel vett fel. Fordulópontot jelentett az a pillanat, amikor Robert menedzsere bemutatta neki 12 éves unokahúgát, a tehetséges, gyönyörű Aaliyah-t. Azonnal egymásra hangolódtak, a kislány és az akkor huszonéves zenész attól a pillanattól kezdve elválaszthatatlanok lettek. Bizarr kapcsolatukat évekig homály fedte, a közös interjúik során minden alkalommal felmerült, hogy kapcsolatuk milyen természetű, hiszen mindenki számára furcsa volt, miért tölti minden idejét együtt egy tinilánnyal a felnőtt R.Kelly. Aaliyah legjobb barátnője a háttérénekes, vele megegyező korú kislány volt, aki szintén visszaemlékezett ezekre az időkre.

R. Kelly 1994-ben

Aaliyah és a titkos házasság

Ahogy egyre több információt adagol a film, azzal párhuzamosan egyre nyugtalanítóbb történetek hallhatók, a gátat pedig Aaliyah barátnője szakítja át. Vége a ködben tapogatózásnak és az ártatlanság vélelmének. A háttérénekes elmeséli, hogy a turnébuszon utazás közben többen is rányitottak Aaliyah-ra és R. Kelly-re aktus közben. Innentől kezdve nincs visszaút, a kételkedés helyét a komor, mély döbbenet veszi át a néző lelkében. A hab a tortán, hogy a pár titokban összeházasodott, tanúként pedig Barry Hankerson-t, Aaliyah nagybátyját hívták, aki egyben R.Kelly menedzsere. A dokumentumfilmben Hankerson többek között arról beszél, hogy mennyire fájdalmasan érinti ez a téma, és ha visszamehetne az időben, mindent másképp csinálna Aaliyah-val. Miután a kislány szülei tudomást szereztek az esküvőről, R. Kellyt eltiltották lányuktól, a titkos házasságot azonnal érvénytelenítették. A legrémisztőbb, hogy Aaliyah legelső és leghíresebb számát R. Kelly szerezte, melynek címe: Age Ain’t Nothing but a Number (A kor csupán csak egy szám). A megszólalók azt mondták, hogy Aaliyah volt az egyetlen lány, akit Kelly életében valaha szeretett, viszont az is érdekes, hogy ő volt az egyetlen kislány, akiből tényleg sztárt csinált a zenész. A média felelőssége is kérdéses, nem ajánlotta fel segítségét senki a fiatal, valószínűleg teljesen zavarodott lánynak. Aaliyah szemszögét sosem fogjuk megtudni, az énekesnő ugyanis 22 évesen egy tragikus repülőgépbalesetben életét vesztette.

Szólíts apucinak

Azt le kell szögezni, hogy minden epizód elején hosszú másodpercekig egy felirat olvasható, ami jelzi, hogy R. Kelly tagad mindent, nem reagál az ellene felhozott vádakra. A többi visszaemlékező helyét lassan felváltják az áldozatok történetei. Mindegyik lány máshogyan találkozott Kellyvel, különböző időben, helyen, lelkiállapotban, a történetek kimenetele azonban szinte mindig ugyan az. A kapcsolat elején a zenész egy mesebeli herceg, aki a rajongó kislány életét valóra váltja azzal az ígérettel, hogy fellendíti karrierjét. Csakhogy, mindegyik esetben a kezdeti rózsaszín köd pár hét leforgása alatt valóságos rémálommá válik. Parancsolgatás, fizikai erőszak, megalázás, fogva tartás- ezek jellemzik R.Kelly repertoárját, amit egy kapcsolatban nyújtani tud. Mindegyik áldozat elmeséli, hogy az előadó csak akkor figyelt oda rájuk, ha apucinak szólították őt. Hozzá kell tenni, hogy az áldozatok nagy része kiskorú volt.

Jerhonda Pace, R. Kelly egyik vádlója

Kitti Jones, egy másik lány, aki névvel-arccal vállalja az R. Kelly elleni vádakat

Szexhárem R. Kelly házában

R.Kelly házában szabályok vannak. Ha nem engedelmeskedsz, nem kapsz enni három napig, és bezárnak egy szobába, hogy ne tudj senkivel kommunikálni. Ha megpróbálsz valakivel szóba állni, vagy beszélgetést kezdeményezel, bezárnak a pincébe. Ilyen rémtörténetekhez hasonló élményeket meséltek azok a nők, akiket évekig szexrabszolgaként tartott házában R. Kelly. Ha az ott élő lányok valamelyikének kinyílik az ajtó, valószínűleg akkor sem mer kilépni, mivel mentálisan teljesen megcsonkította őket a hataloméhes, kegyetlen zenész. Mindegyik áldozat egytől egyig úgy emlékezett vissza erre az időszakra, hogy azt érezte, R.Kelly az egyetlen, aki valójában szereti őt, és törődik vele.

Egy arcát fel nem vállaló, R. Kelly házában dolgozó személy elárulta, minden alkalmazottnak külön feladata volt a lányok gondozását illetően. R. Kelly titokban üzemeltetett szexháremében egyébként vetésforgó módjára cserélődtek a lányok, mindig volt egy friss préda, aki épp a „kedvenc“ titulust élvezhette. Ha a zenésznek dolga akadt, akkor az alkalmazottak feladata volt etetni és figyelni az áldozatokat, nehogy egymással, vagy bárkivel szóba elegyedjenek.

Kelly totális hatalmát a színpadon is kihasználta, bárki, aki vele dolgozott, elmondhatja, hogy a háttértáncosok és énekesek nem beszélhettek egymással, mindenkinek megvolt a saját behatárolt mozgástere. Az énekes nagyon szigorú szabályok szerint menedzselte fellépéseit.

Sparkle és az eltűnt kislányok

Kellyt az évtizedeken átívelő karrierje során többször is megvádolták pedofíliával, nők molesztálásával, ám mindig szabadlábon távozhatott. A sorozatban is többen elmondták, hogy az énekes Isten komplexussal küzdve úgy gondolta, ő bármit megtehet, hiszen vagyona, kapcsolatai és karrierje miatt érinthetetlen. Pár évvel ezelőtt kiszivárgott egy szexvideó, amin R. Kelly egy kiskorú lánnyal látható. Az internet, a média, és a videótékák tele voltak ezzel az elhíresült videóval, egyszóval mindenki tudott róla. Végül bíróság elé került az ügy, de R. Kellyt felmentették azzal az indokkal, hogy ebben az ügyben nem történt feljelentés. A csavar ebben a történetben az, hogy évekkel a videó megjelenése előtt egy akkori underground körökben viszonylag híres énekesnő, Sparkle bemutatta R.Kellynek tehetségesnek tűnő unokahúgát. A kislány egyre többet járt R. Kelly stúdiójába, majd egy szép napon eltűnt. A dokumentumfilmben Sparkle a könnyeivel küzdve vallja be, hogy a videón szereplő kislány az akkor már két éve nem látott unokahúga. Sparkle szerint a kislányt a mai napig nem látták, de tudják, hogy R. Kellynél van.
Nem ez az egyetlen eset, ahol kislányok tűnnek el, amint R. Kelly megjelenik egy család életében. Két olyan házaspár is megosztja saját történetét, ahol kiskorú lányuk egy koncerten, vagy a véletlennek köszönhetően ismerkedett meg a zenésszel, és egyik pillanatról a másikra nem látták őket többé.
A dokumentumsorozat egyik legszívszorítóbb történetszála, amiben az oknyomozó riporter, aki már lassan egy évtizede próbál jogerős bizonyítékokat szerezni R. Kelly ellen, segít egy anyának kiszabadítani R. Kelly háremében élő lányát. A 16 éves lányt anyja már több éve nem látta. Az akció végül sikerrel jár, de elképesztő, hogy egy kézikamerás felvételen át az egész világ nyomon követheti, ahogy egy elkeseredett anya próbálja egy hotelszobából megszöktetni lányát, és mégsem tesz senki semmit.

Mikor emelnek vádat R. Kelly ellen?

Kelly szexualitása a színpadon is kiemelten jelen volt, zeneszövegei és mozgáskultúrája egyaránt szexuálisan túlfűtöttek. A probléma, hogy annyira elmosódtak a határok R. Kelly zenei világában, hogy az ‘I Believe I Can Fly’ ikonikus, inspiráló száma mellett leginkább a szexuális utalásokkal teli, perverz koreográfiával ellátott klipek jellemezték. Ezzel a kettőséggel zavart össze mindenkit évtizedeken át, ugyanis senki sem feltételezte az R&B királyáról, hogy ilyen rettenetes szörnyűségeket felelős a háttérben.

Már nem az a kérdés, hogy R.Kelly ártatlan-e vagy sem, hiszünk-e az áldozatoknak, vagy sem, hanem az, hogy miért nem hangos a média, és követeli az azonnali intézkedést ellene. A dokumentumfilm megjelenése után újból elkezdetek nyomozni az énekes ügyében, ám még mindig szabadlábon van, és ki tudja, mikor fog még egy újabb kiskorút elszakítani a családjától.

Csáka Eszter

botrány r. kelly

Még több
Aktuális