Fogyás harmóniában önmagunkkal: itt a Buddha-diéta!

Nem az a lényeg, mit eszünk, hanem, hogy mikor

2018.11.09. 17:44

Spirituális céljaink gyakran túlságosan megfoghatatlannak tűnnek: összhangban lenni a testünkkel, szélesíteni a látókörünket – hogy mik ezek, az nem teljesen világos. Ezért legyintenek sokan az olyan spirituális gyakorlatokra is, mint a meditáció, mintha az valami lila ködös hókuszpókusz lenne.

Még aki a kételkedők táborát erősíti, az is egy teljesen konkrét célnak állhat most neki, spirituális módszerekkel: ez pedig a Buddha-diéta. Egyelőre angolul kapható hozzá szakirodalom, az Amazonon meg is lehet rendelni:

De mi ez az egész?

Buddhát gyakran kicsi és jóltáplált figuraként ábrázolják, ám a valóságban elég vékony ember volt, aki megvilágosodása előtt elkényeztetett hercegként élt. Egyszer megpróbálta szigorú diétára fogni magát, de nem szerette. Ehelyett középutat keresett az egészségtelen hedonizmus és az irreális önsanyargatás között. Az étkezésre vonatkozó tanításai, melyeket az őt követő szerzeteseknek átadott 2500 évvel ezelőtt, meglepően egyszerűek.

A mai tudomány alátámasztja, amit Buddha már akkor tudott: nem az a lényeg, mit eszel, hanem , hogy mikor. A lényeg, hogy az időintervallumokat, amikor eszünk, kisebbre kell húzni. Ezeken belül szinte mindent ehetünk, amit csak a szemünk-szánk megkíván.

A Buddha-diéta időablakai

Hogyan lehetséges ez? Az idő ablaka, amikor eszünk, 9 órán át legyen nyitva, leginkább reggel 9 és este 6 között. De semmi aggodalom, ebben nem kell radikálisnak lenni, lehet ez először 11 vagy 10 óra is, aztán a személyes ritmusunk szerint mehetünk tovább.

De hogyan segít ez a lefogyásban? Ha késő este még nekiállsz eszegetni, akkor megzavarod a belső órát és az emésztőrendszer természetes ritmusát. E mögött a diéta mögött épp az az ötlet, hogy aki figyel az étkezés idejére, az automatikusan a kiegyensúlyozott étrendre is figyelni fog. Tudtad például, hogy este vagy leginkább hajlamos a csoki, chipszek és társaik iránti éhségrohamokra? Ez azért van, mert ekkor a legalacsonyabb az energiaszinted. Aki viszont nem eszik 18.00 után, az más időpontokban sem fog vágyni a chipsre. Aki ezek után megszokja, hogy már délután sem eszik mindenféle snacket, hamar megtalálja az alternatívákat a délutáni lejtmenet ellen: például a sok folyadékfogyasztást vagy a sétát – mindkettő extra súlycsökkentő bónu

Buddha-diéta fogyás időablak

Még több
Aktuális