Végre hivatalos: a menstruáció fájhat úgy, mint egy szívinfarktus

A University College London professzora elismerte a fájdalmas menzesz komolyságát

2018.02.28. 10:17

Bár pontosan tudjuk, hogy a menstruációs görcsök, fájdalmak esetenként olyanok, mintha az ember hasát belülről szurkálnák és ütnék újra és újra, napokig, megpróbálni ezt másoknak elmagyarázni – különösen férfiaknak – általában teljesen felesleges.

Ezért a legtöbbször inkább csendben tűrünk, inkább, mint hogy átéljük, amint barátok és munkatársak leráznak minket  olyasmivel, mint hogy ezek tipikus női dolgok, túlérzékenység, drámázás, olyasmi, amit nem is kellene megosztanunk. Még egy dolog, amiről jobb, ha hallgatunk?

Ám végre orvosi megállapítást nyert, hogy a menstruáció alatti kismedencei fájdalom – hivatalos nevén: diszmenorrea – lehet olyan fájdalmas, mint egy szívroham. A University College London reproduktív egészség professzora, John Guillebaud elmondta: páciensek leírásai alapján a görcsös fájdalom „ majdnem olyan szörnyű, mint egy szívinfarktus”.

Nem szeretnénk, ha úgy tűnne, mintha most ugrálnánk örömünkben, amiért egy férfi végre elismerte, hogy a menstruációs fájdalom annyira gyötrelmes, hogy akár a halálközeli élményhez is hasonlítható, de talán lehetne változtatni a szokásos gyakorlaton, miszerint „vegyél be egy fájdalomcsillapítót és tedd a dolgod”.

A fájdalmas menzesz ignorálása régi orvosi szokás, a kutatások rendre azt mutatják, hogy ezt sokkal kevésbé veszik komolyan, mint a férfi fájdalmakat. A „hisztérikus” szó ugyebár a „hystericus” ógörög szóból ered, ami ezt jelenti: „a méhben szenvedő”. Köszönjük, civilizált társadalom!

Minden esetre ez az elismerés is haladás, legalábbis a menstruációról való nyitottabb párbeszéd felé vezet.

forrás: elleuk.com, nyitókép: Giphy

fájdalom görcs menstruáció

Még több
Aktuális